Efter invånardialog om fritid och hälsa i Orsa - här är vad som kommit fram
Under hösten 2024 har du som invånare kunnat delta i invånardialog kring hur kommunen ska jobba för att skapa en bättre folkhälsa. Här kan du ta del av återkopplingen ifrån dialogen och vad som händer i projektet nu.

Invånardialog om hur kommunen ska jobba för att skapa en bättre folkhälsa
Orsa kommun arbetar med att ta fram ett ”Program för fritid”. Vi vill uppmuntra till en aktiv fritid i Orsa kommun. Uppdraget är att skapa en god folkhälsa och att få fler barn och ungdomar att bli fysiskt aktiva. För att använda våra resurser på rätt sätt behöver vi prioritera mål och metoder.
Återkoppling – vad kom fram under dialogerna?
- Invånardialogen visar att väldigt många tycker att de tar ansvar för sin egen hälsa (4,61 på en skala från 1-5).
- På frågan om hur viktiga de olika anläggningarna är för medborgarna har följande anläggningar skattats högst:
Motionsspår sommartid: 4,36
Vandringsleder: 4,31
Skidspår för längdskidåkning på Berget: 4,11
Cykelleder: 4,10
Även simhall, sporthallar och skidspår i byarna får högt resultat:
mellan 3,92–3,95 - Enkäten visar även att många nyttjar kommunens vandringsleder. Medborgarna upplever att det saknas information om både kommunens och föreningarnas utbud av aktiviteter.
Följande frågor har ställts som öppna frågor i enkäten:
- Hur ska Orsa kommun jobba med att förbättra folkhälsan?
Svaren i enkäten visar att det finns det ett starkt fokus på att förbättra och bredda anläggningar och fritidsutbudet i Orsa för både barn, unga och vuxna, samtidigt som det efterfrågas mer stöd och samarbete med föreningar för att underlätta för alla att delta i fysisk aktivitet. - Vad är en aktiv fritid för dig?
En aktiv fritid handlar för de som svarat på enkäten om att kunna vara ute i naturen, röra på sig i olika former, ha tillgång till varierande aktiviteter för alla åldrar och förmågor. Den äldre befolkningen lägger i sina svar större fokus på att skapa tillgängliga och inkluderande aktiviteter som kombinerar rörelse med social samvaro. - Vad tror du krävs för att fler unga/äldre ska bli mer aktiva i rörelse?
Det handlar om att skapa en inkluderande, tillgänglig och rolig fritid där både barn och vuxna kan delta i fysisk aktivitet. Det behövs bra stöd och resurser för föreningarna, samt ett brett utbud som passar alla intressen och ekonomiska förutsättningar. De äldre ser gärna att man förbättrar tillgången till aktiviteter genom bättre infrastruktur, mer information och gemensamma mötesplatser, samt att göra aktiviteter billigare och mer tillgängliga för äldre. - Vad är största hindret för att fler unga/äldre ska bli aktiva i en idrottsförening?
De största hindren som upplevs för barns och ungas deltagande i idrott är kostnader, föräldrars engagemang och tid, samt tillgången till information och aktiviteter. Många efterfrågar billigare alternativ, bättre stöd för föreningslivet och en ökad medvetenhet om vikten av rörelse och social interaktion. De äldre medborgarna svarar att det handlar om bristande tillgång, ekonomiska begränsningar, självtvivel och bristande motivation. - Vilka anläggningsfrågor tycker du att kommunen ska prioritera i framtiden?
De flesta förslagen handlar främst om att bygga nya eller rusta upp existerande anläggningar (med mycket fokus på simhallen, sporthallar och skidspår), skapa fler mångsidiga sportområden och förbättra tillgången till fritidsaktiviteter för både barn och vuxna i Orsa.
Så har dialogen genomförts
- Kommunen har under oktober–november 2024 genomfört en enkät som riktat sig till alla i Orsa. Syftet har varit att få input kring hur vi ska prioritera våra gemensamma resurser för att skapa bästa möjliga folkhälsa. Cirka 100 svar kom in.
- Kommunen har haft dialogmöten med idrottsföreningarna i Orsa.
- I mars 2025 hade kommunen ett dialogmöte med idrottsföreningar och politiker med syfte att diskutera föreningarnas behov, politikernas vision för fritidslivet i Orsa och att tydliggöra kommunens förutsättningar. Peter Berglund från RF-SISU var moderator vid mötet.
Vad händer nu?
Ytterligare en dialog med föreningar kommer att genomföras under april.
Underlaget ifrån dialogerna kommer att användas i arbetet med att ta fram "Program för fritid". Frågan lyfts på utskottet för kultur och fritid i maj. Ambitionen är att programmet ska beslutas av kommunfullmäktige under hösten 2025.
Personer som har angett att man vill bli kontaktad kommer att bli kontaktade.