Mat i förskola och skola

Alla matgäster ska uppleva en trygghet i att maten som serveras i Orsa kommun är välsmakande, näringsrik och lagad från grunden. Måltiden ska serveras i en trivsam miljö och i enlighet med hållbar utveckling.

Händer håller i en korg full med potatis.

Vällagad och varierad kost

Genom måltiden ska barn och elever som äter kostenhetens måltider få möjlighet att inhämta energi och näring från en vällagad och varierad kost. Kostenheten lagar all mat från grunden med närproducerade och säsongsanpassade råvaror.

Alla kök skapar sina egna matsedlar som du hittar på lärplattformen Meitner Länk till annan webbplats..

Måltider i trivsam miljö

När våra barn och elever trivs i sin skolrestaurang och äter av lunchen främjas lärande, bra matvanor och god hälsa. En trivsam atmosfär är en förutsättning för att kunna äta i lugn och ro. Måltiderna ska vara något som barn och unga ser fram emot och där de kan känna att de har möjlighet till delaktighet och valfrihet.

  • Lunchmåltiden ska tillgodose en tredjedel av dagsbehovet vad gäller energi och näringsämnen, enligt gällande näringsrekommendationer från SLV (Svenska Livsmedelsverket).
  • Barn med heldagsplacering på förskola/fritidshem ska erbjudas frukost, lunch och mellanmål. Dessa måltider ska täcka två tredjedelar av barnens dagsbehov i energi och näringsämnen.
  • Strävan är att tillagning av maten sker så nära våra barn och elever som möjligt och att de serveras en flervalsbuffé som ökar möjligheten för eleverna att själv komponera sin lunch.
  • Lunchen bör schemaläggas ungefär mitt i barnens och elevernas skoldag. Genom kontinuitet och regelbundenhet regleras aptiten på ett bra sätt och eleverna orkar med dagen. Inom grundskola ska verksamheten sträva efter att integrera schemalagda luncher.
  • Den pedagogiska måltiden ska främja social samvaro och ge barn och elever en lugn måltidsmiljö. Den som äter pedagogisk måltid ska vara en förebild och lägga grunden till att barnen på förskola och eleverna i skola utvecklar goda matvanor.
  • Förskola och skola arbetar utifrån de nationella riktlinjer som finns gällande matfrågor och hållbart tänk i undervisningen.

Orsa kommuns vision Orsa 2050 berättar bland annat att vi ska skapa ett hållbart samhälle och att lokala produkter ska vara en del av vårt samhälle.

Vi ska servera mat som lagas från grunden för att säkerställa kvalité, näring och innehåll. Köken ska undvika att servera hel och halvfabrikat som innehåller onödiga tillsatser.

Här kan du läsa mer om måltider i Orsa kommun. Länk till annan webbplats.

Mandel, jordnötter samt nötter av alla slag får inte förekomma i Orsa kommuns kök och matsalar. Inte heller i personalrum. Detta för att undvika allvarliga och livshotande allergiska reaktioner som kan uppstå om den som är nötallergiker får i sig nötter via kroppskontakt eller luften.

Har du behov av någon typ av specialkost ska du använda vår e-tjänst. Med den är det enkelt att anmäla behov av specialkost och samtidigt öka tillgängligheten genom att du enkelt och när som helst kan ta del av aktuella beslut. Det är också enkelt och säkert för köken att ta del av beviljad specialkost. Köken får därmed en bättre översikt och kan enklare planera, laga och servera maten och vi kan säkerställa att alla med specialkostbehov snabbt kan serveras rätt mat.

E-tjänsten vänder sig till dig som vårdnadshavare till barn på kommunal förskola och skola, och till dig som personal som arbetar på förskola och skola som vill anmäla behov av specialkost. Du kan ansöka om specialkost, behovsanpassade måltider och anpassade måltider av etiska eller religiösa skäl.

I e-tjänsten kan du göra en ansökan och om ansökan blir beviljad kan beslutet gälla tills vidare eller till ett visst datum, till exempel tre år framåt. Det betyder då att du inte behöver skicka in en ny ansökan varje år.

Ansök om specialkost (e-tjänst) Länk till annan webbplats.

Här hittar du mer information (pdf) om specialkost och anpassade måltider:

Villkor för stödet

  • För att få ta del av skolmjölksstödet måste du utbilda barnen om till exempel jordbruk, miljö eller hållbar och bra mat i allmänhet.
  • Du ska kunna visa upp de dokument som Jordbruksverket efterfrågar vid en granskning av din ansökan. Exempelvis kvitton, fakturor och leveransstatistik.
  • Du ska ta emot Jordbruksverkets kontrollant om din ansökan har blivit utvald till en detaljerad kontroll. Inför besöket får du information av kontrollanten om vad kontrollen kommer att omfatta och hur du kan förbereda dig.
  • Du ska sätta upp vår skolmjölksaffisch i A3-format i de lokaler där skolmåltider serveras. Det finns två versioner av affischen, du väljer själv vilken variant du vill ha på skolan.
  • Du ska informera på din webbplats om att din skola tar emot skolmjölksstöd. I anslutning till informationen ska en EU-logotyp finnas som visar att mjölken som serveras delvis finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket. Logotypen kan du lägga på en sida med allmän information om skolan eller förskolan, eller på en webbsida som informerar om skolmat eller matservering.
Senast uppdaterad: 25 februari 2025