Det finns många olika sätt att värma upp ditt hus på. Fjärrvärme, värmepump och vedeldning är några av de vanligaste typerna av uppvärmningskällor.
Det finns olika sätt att värma upp bostaden på. Det som behövs är en värmekälla och ett sätt att sprida värmen. Värmekällan kan till exempel vara fjärrvärme, värmepump eller vedeldning.
En värmepump utvinner värme från berg, jord, vatten eller luft. Olika värmepumpssystem har olika fördelar men generellt är de både driftsäkra och har lång livslängd.
Värmepumpar är ett av de miljövänligaste alternativen för uppvärmning. Det finns dock risk för skador på miljön, därför ska du alltid göra en anmälan till Miljökontoret innan du installerar en värmepump.
Anmälan av värmepump
Innan du installerar en värmepump som utvinner värme från berg, mark eller vatten behöver du göra en anmälan till Miljökontoret. En avgift på 1916 kronor tas ut för handläggningen av din anmälan.
Fyll i blanketten nedan och bifoga en karta där du markerar ut:
Anmälan om installation av värmepump
Vattenskyddsområde
Om du vill installera en värmepump inom ett vattenskyddsområde behöver du ansöka om ett tillstånd. På grund av risken att förorena dricksvattnet är det dock ovanligt att få ett sådant tillstånd, men olika regler gäller för olika vattenskyddsområden.
Du ansöker om tillstånd via samma blankett som övriga värmepumpar. En avgift på 3832 kronor tas ut för handläggningen av din ansökan.
Läs mer om vattenskyddsområden.
Installation av värmepump
När du installerar en värmepump i ditt hus är det ditt ansvar att skydda grannarnas vattentäkter och ersätta eventuella skador på dessa. Därför ska du alltid informera grannarna om den planerade installationen och kontrollera om det finns värmepumpsanläggningar, vattenbrunnar eller avlopp intill din tomt.
Värmepumpar ska installeras av en installatör. Välj gärna en installatör som är ansluten till SKVP, Svenska värmepumpsföreningen. Ta hjälp av installatören för att räkna ut vilken effekt du behöver för ditt hus och hur djupt du behöver borra (för bergvärme).
Du får inte påbörja installationen innan du fått ett beslut från Miljökontoret.
Borrning
Eldning med ved är ett billigt och miljövänligt sätt att värma upp din bostad på. Det kan dock vara en källa till luftföroreningar. För att undvika att miljö- och hälsoskadliga ämnen släpps ut när du eldar i din eldstad är det viktigt att du eldar på rätt sätt. Då minimerar du även risken att störa dina grannar med otrevlig röklukt.
Risker med vedeldning
Felaktig eldning och undermåliga vedpannor eller kaminer kan orsaka att miljöfarliga och cancerframkallande ämnen släpps ut. Det kan även orsaka olägenheter för grannarna.
Om du störs av en grannes vedeldning bör du i första hand prata med grannen. Om det inte hjälper kan du kontakta Miljökontoret.
Tips för vedeldning
Anmälan för installation av eldstad
Om du vill installera eller göra en väsentlig ändring av eldstäder, kaminer eller rökkanaler behöver du lämna in en anmälan till Stadsbyggnadsförvaltningen. Med väsentlig ändring avses åtgärder som kan leda till ökad brandrisk eller förändrade utsläpp till omgivningen.
Följande dokument ska bifogas blanketten när du anmäler din installation:
Mer information om vedeldning
Du hittar mer information om hur du eldar rätt på Naturvårdsverkets webbplats. Du kan också läsa deras broschyr Elda rätt
.
Fjärrvärme är ett miljövänligt alternativ för uppvärmning av bostaden. I vår kommun ansvarar energibolaget Adven Energilösningar AB för drift, underhåll och utbyggnad av fjärrvärmenätet.
Bränslet som används är till största delen biobränslen, som bark och flis. De tar även vara på överblivna sopor och överskottsvärme från lokala industrier. Du hittar mer information och kontaktuppgifter på Advens hemsida.