Misstänkt matförgiftning

Matförgiftningar beror på att man ätit mat/dryck som innehåller bakterier, parasiter, virus eller gifter. Vanliga symtom är diarréer, kräkningar, illamående, magsmärtor eller feber.

Händer som tvättas under en kran med rinnande vatten

Anmäl till miljökontoret om du misstänker att du har blivit matförgiftad av mat du köpt eller ätit på restaurang. En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuka.

Du kan även vända dig till miljökontoret med övriga synpunkter gällande hygien och hantering på livsmedelsföretag.  

Miljökontoret följer upp alla anmälningar och synpunkter.

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du börjar laga mat.
  • Använd rena redskap och hantera maten på rena ytor. Vanliga smittspridare i köket är knivar, skärbrädor och disktrasor.
  • Diska skärbrädor, knivar och andra verktyg mellan varje moment, till exempel efter att du gjort salladen och innan du skär upp köttet.
  • Använd gärna hushållspapper när du gör rent i köket.
  • Låt inte maten stå framme i rumstemperatur för länge.
Senast uppdaterad: 31 januari 2019