Budget- och skuldrådgivning

Budget och skuldrådgivning är en kostnadsfri service till kommunens invånare och stödet från rådgivaren är frivilligt och sekretessbelagt.

Rådgivaren kan hjälpa dig med ekonomiska beräkningar för att få en översikt och ge råd om:

 • en budget för ditt hushåll
 • hur utgifternas storlek kan förändras
 • få bättre villkor hos fordringsägare
 • ge råd vart du vänder dig
 • ge förslag för att undvika att din situation förvärras
 • ge förslag på lösningar
 • hjälp vid skuldsanering.

1. Betala din hyra, el och mat först.

Därefter är medicin, hemförsäkring och a-kasseavgiften viktiga utgifter. Om pengarna inte räcker måste du prioritera.

2. Fundera över ditt bästa råd till dig själv - vad kan du förändra för att förbättra din ekonomi?

 • Går det att öka inkomsterna? Exempelvis jobba extra, söka nytt jobb, söka bostadsbidrag, hyra ut något du äger eller slå samman lån och krediter för att få lägre månadskostnad.
 • Vilka utgifter kan du minska eller ta bort? Exempelvis byta till billigare boende, ställa av bilen, säga upp prenumerationer, byta till billigare el-, mobil eller bredbandsabonnemang.
 • Går det att sälja något du äger? Exempelvis hemelektronik, hushållsmaskiner, heminredning, verktyg. Eller ta ett tuffare beslut och sälja bilen eller sommarstugan?

3. Ta kontakt med den som du är skyldig pengar

 • Fråga om du kan få amorteringsfritt några månader.
 • Undersök om du har en låneförsäkring eller ett betalskydd som betalar lån och krediter när du är sjuk eller arbetslös.
 • Går det att stoppa räntekostnader och extraavgifter?
 • Går det att göra en avbetalningsplan?

4. Ta hjälp!

Det är aldrig för sent att ta hjälp och det går alltid att göra något för att förbättra situationen eller hitta vägar ur en svår skuldsituation.

Kontakta oss för att få hjälp. Rådgivningen är kostnadsfri och rådgivaren har tystnadsplikt.

Om du blir varslad om uppsägning

Varsel betyder att arbetsgivaren förvarnar sin personal att de kanske kommer att bli uppsagda. Alla som varslas behöver inte bli uppsagda. Men det kan vara bra att planera för att det kanske blir så.

Läs mer om varsel på Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats.

Gå med i en a-kassa om du inte redan har gjort det.

Om du blir arbetslös

Arbetslöshetsförsäkringar:

 • Grundförsäkring. Betalas ut via Alfakassan Länk till annan webbplats. till dig som blir arbetslös men inte är medlem i en a-kassa. Som mest kan du få 11 220 kr per månad före skatt under 2020.
 • Inkomstbortfallsförsäkring. Delas ut till dig som har varit medlem i en a-kassa i minst tre månader och uppfyller alla villkor för ersättning. Som mest kan du få 26 400 kr per månad före skatt.
 • Inkomstförsäkring. Ett komplement till a-kassa för dig som tjänar mer än 25 025 kronor per månad före skatt.

Riksdagen har nyligen beslutat om nya tillfälliga regler för a-kassan under 2020. Läs om de tillfälliga reglerna på Regeringens webbplats Länk till annan webbplats. 

Om du har en räkning som går till inkasso

Om du inte kan betala dina räkningar på grund av sjukdom och att din inkomst minskat har Inkassobolagens branschförening rekommenderat inkassoföretagen att erbjuda anstånd, avbetalningsplaner och ackordsuppgörelser i större utsträckning än tidigare. Ta kontakt med ditt inkassobolag så fort som möjligt. Mer information hittar du på Svensk Inkasso.se Länk till annan webbplats.

Om du får svårt att betala bolånen

Finansinspektionen har gett bankerna tillåtelse att göra undantag från amorteringskravet och många banker beviljar nu amorteringsfritt i 3 – 12 månader. Kanske har du sedan en låneförsäkring som betalar månadskostnaden om du blir sjuk eller arbetslös. Kontakta din bank. Mer information hittar du på Konsumenternas bankbyrå Länk till annan webbplats.

Om du får svårt att betala ditt studielån

Om du tillfälligt får svårt att betala till CSN kan du flytta fram betalningen en månad via Mina sidor. Behöver du flytta fram betalningen mer än en månad kan du ringa till CSN på 060-18 60 00. Om din inkomst minskar kan du ansöka om att betala mindre, antingen via Mina sidor eller på blankett. Nyligen beslutade regeringen att du får behålla ditt studiestöd från CSN även om din skola stänger på grund av coronaviruset. Mer information hittar du på CSN.se Länk till annan webbplats.

Om du riskerar att förlora pengar på en resa, hotellbokning eller ett evenemang

Konsumentverket har sammanställt dina konsumenträttigheter. Sammanställningen finns även på engelska och arabiska. Mer information finns på Hallå Konsument Länk till annan webbplats.

Om du har löneutmätning via Kronofogden

Det kan finnas en möjlighet att pausa löneutmätningen under en begränsad period om du fått extrakostnader på grund av sjukdom eller varit tvungen att vara hemma med barn som tillhör en riskgrupp. Kronofogden kan också ta hänsyn till kostnader på grund av medicin och läkarvård. För kostnader som inte ingår i högkostnadsskyddet behöver du visa kvitto. Om du tvingas gå ner i arbetstid kan Kronofogden ändra eller stoppa din löneutmätning. Kontakta Kronofogden via 0771-73 73 00 eller kontakt@kronofogden.se. Mer information hittar du på Kronofogden.se Länk till annan webbplats.

Om du har pågående skuldsanering

Om din inkomst minskar så att du inte kan betala enligt din betalplan kan du ansöka om betala mindre. För att det ska beviljas krävs två saker:

 • att din ekonomi försämras med minst 500 kr per månad
 • att förändringen ska bestå i minst fyra månader.

Ansökan görs via Kronofogdens hemsida eller via blankett. Kontakta kommunens budget- och skuldrådgivning om du vill ha hjälp. Mer information hittar du på Kronofogden.se Länk till annan webbplats.

Om du snart ska gå i pension och är orolig för ditt pensionssparande

Pensionsmyndigheten har sammanställt hur börsoron påverkar pensionerna och vad du som snart ska gå i pension bör tänka på. Inkomstpensionen som är den större delen av den allmänna pensionen påverkas normalt inte alls av börsoron. Däremot kan premiepensionen påverkas mycket. Pensionsmyndigheten tipsar bland annat om möjligheten att skjuta upp uttaget av premiepensionen tills krisen är över och värdet på fonderna har vänt upp igen. Mer information hittar du på Pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats.

Om du är orolig för att ditt fondsparande tappat i värde

Kraftiga börsnedgångar har lett till att värdet på fond- och aktiesparande minskat drastiskt. För dig med långsiktigt sparande tipsar Fondbolagens förening om att månadssparande är ett bra sätt att jämna ut svängningarna. Månadssparar du så köper du fondandelar i både uppgångar och nedgångar. Nu när börsen rasat i värde räcker ditt månadssparande till fler fondandelar som sedan kan öka i värde den dag börsen vänder uppåt igen.

Mer information hittar du på Fondbolagens förening Länk till annan webbplats.

Om du har självmordstankar

När ekonomin raseras vänds hela tillvaron upp och ned. Det är vanligt att känna stark oro, ha sömnsvårigheter och ibland också få självmordstankar. Det finns gott stöd att få via någon av samhällets många hjälpresurser. En av dem är MIND-Självmordslinjen som är öppen alla dagar kl. 06.00-00.00 och nås via telefon 90101.

Kontaktuppgifter till fler hjälpresurser och mer information hittar du på Suicidezero.se Länk till annan webbplats.

Nya regeringsbeslut som påverkar privatekonomin

Karensdagen slopas och regeringen tar över ansvaret för sjuklöner dag 1-14.
Ansök om ersättning för karensdagen via Mina sidor på Försäkringskassan Länk till annan webbplats..

Om din arbetsgivare drabbas av ekonomiska problem och du som anställd tvingas gå ner i arbetstid kan du få behålla drygt 90 procent av din lön eftersom staten går in och tar större delen av lönekostnaden.

Läs mer på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.

Vägledning och frågor om din privatekonomi eller ekonomiskt bistånd

Varmt välkommen att kontakta oss! Vi ger vägledning och svarar på frågor om din privatekonomi.

Kontakten med oss är helt kostnadsfri och vi har tystnadsplikt.

Senast uppdaterad: 1 mars 2021