Mår du dåligt? Det finns hjälp att få!

Publicerad: 19 december 2024

Det finns saker du kan göra för att må bättre och stärka din psykiska hälsa. För de allra flesta handlar det om att försöka hitta en balans mellan arbete, studier, fritid och återhämtning, att göra något socialt och meningsfullt och att aktivera både kroppen och hjärnan.

Händer håller i ett rött hjärta.

Stärk din psykiska hälsa

Här följer några tips på vad du själv kan göra som kan stärka din psykiska hälsa och få dig att må bättre. Tänk på att det kan ta tid att skapa nya vanor. Du behöver inte göra allt på en gång. Börja med något som passar dig just nu. Vissa saker som påverkar hur du mår är svårare att förändra på egen hand.

Om du mår mycket dåligt och det finns omständigheter som gör att det är svårt att förändra din situation eller ditt mående, kan du behöva stöd och hjälp för att må bättre, till exempel från vården.

Behöver du prata med någon?

Vid akutsituation ring 112, annars finns självmordslinjen 90101 som bemannas av volontärer dygnet runt.

Misstänker du att någon i din närhet mår dåligt eller känner sig ensam?

Psykisk ohälsa syns inte alltid utanpå, så fråga gärna rakt ut hur någon mår om du är fundersam. Det kan kännas svårt att stötta någon som mår dåligt. Det viktigaste är att visa att du bryr dig, till exempel genom att lyssna och erbjuda hjälp.

  • Försök att prata med någon om hur du mår och känner. Att sätta ord på känslorna kan hjälpa dig att förstå dig själv, och ofta känns det bättre efteråt
  • Utveckla dig själv och din självkänsla. Självkänsla handlar om att känna sig nöjd med sig själv och att man är värdefull. Din självkänsla kan påverka din psykiska hälsa. Du kan stärka din självkänsla på olika sätt, till exempel genom att utmana negativa tankar och känslor som du har om dig själv.
  • Skapa rutiner som får dig att må bra. Rutiner kan hjälpa dig att hitta balans i vardagen och få tiden att räcka till. När man mår dåligt är de vanliga vardagsrutinerna extra viktiga.
  • Försök att acceptera att livet går upp och ner. Alla mår dåligt ibland, det är en del av livet. Att känna sig nedstämd, orolig eller stressad under en period är heller inget farligt. Oftast mår man bättre efter ett tag. Att ha realistiska förväntningar på livet och förstå vad som är normala upp- och nedgångar kan göra det lättare att hantera olika utmaningar och svårigheter.
  • Prioritera sömn och återhämtning. Känner du att du sover bra och får chans att återhämta dig? Under sömnen får hjärnan och kroppen tid att återhämta sig och bearbeta intryck.
  • Var snäll mot dig själv. Det är viktigt att ställa rimliga krav och att vara snäll och schysst mot sig själv. Ibland räcker det med att vara bra nog, vi kan inte alltid vara på topp. Träna på att lyssna på dig själv och dina behov. Behandla dig själv som du skulle behandla en nära vän.
  • Umgås med människor som får dig att må bra. Att känna sig trygg och kunna vara sig själv tillsammans med andra är viktigt för att må bra psykiskt. Hälsosamma sociala relationer ger dig energi och stöd när du behöver det.
  • Rör på dig regelbundet. Regelbunden fysisk aktivitet är bra för den psykiska hälsan på många sätt. Det kan göra att du sover bättre, får bättre koncentrationsförmåga och det kan lindra oro och ångest. All rörelse räknas och lite fysisk aktivitet är bättre än ingen alls. Även små förändringar kan ge positiva effekter relativt snabbt
  • Ge av din tid och ditt engagemang. Att hjälpa andra och engagera dig i frågor du brinner för kan ge en känsla av gemenskap och mening både för dig och andra. En känsla av att göra skillnad kan stärka vårt välbefinnande.
  • Stressa lagom. Att vara stressad ibland är inte skadligt. Men att uppleva mycket stress under lång tid kan påverka din hälsa negativt. Därför är det viktigt att förstå och om det går försöka göra något åt det som orsakar stressen, ha rimliga förväntningar på sig själv och att hitta tid för sömn, fysisk aktivitet och återhämtning.
  • Hitta hållbara skärmvanor. Att använda dator, TV, mobil och surfplatta är en viktig del av mångas vardag. Ibland tar skärmtiden upp en för stor del av dagen och konkurrerar ut andra viktiga saker
  • Ta vara på din fritid. Att ha en meningsfull fritid kan stärka din psykiska hälsa. Därför är det bra om du försöker använda din fritid till saker som du tycker är roligt och som får dig att må bra.

Länkar

Om du pratar med en person som mår dåligt:

  • Våga fråga hur personen mår. Välj gärna en tid och plats när ni kan prata ostört. Ibland kan det vara lättare att prata om man gör någonting under tiden, till exempel tar en promenad.
  • Lyssna öppet och utan att döma. Visa att du lyssnar genom att nicka, humma eller söka ögonkontakt. Ställ följdfrågor. Undvik att direkt börja ge råd eller berätta om egna erfarenheter.
  • Förmedla hopp. Berätta att ni tar er igenom det här tillsammans och att de allra flesta som mår psykiskt dåligt blir bättre. Du kan också erbjuda dig att ta fram information som kan vara till hjälp för personen.
  • Om personen mår mycket dåligt, uppmuntra till att söka professionell hjälp. Ta inte själv rollen som personens behandlare. Du kan erbjuda dig att hjälpa till att boka en tid eller följa med på besöken.
  • Hjälp personen att byta fokus. Det är vanligt att personer som mår dåligt fastnar i att älta samma saker eller oroar sig överdrivet mycket. Då kan personen behöva hjälp att byta fokus så att den får tänka på något annat en stund.
  • Respektera om personen inte vill prata. Säg att du finns där om den ändrar sig.
  • Ha tålamod. Visa att du finns där om hen vill prata eller göra något. Hör av dig och håll kontakten, även om personen inte är lika social som vanligt.
  • Var ärlig med hur du mår. Du kan hjälpa genom att själv vara ärlig med hur du mår eller berätta när du går igenom en tuff period. Det bidrar till ett öppet klimat där fler vågar öppna upp sig.
Senast uppdaterad: 19 december 2024