Frågor och svar
Här hittar du de vanligaste svaren på frågor om stadsnät och fiber.
Allmänt om fiber och bredband
Det finns många fördelar med fiber. Bland annat kan du använda din anslutning till att ringa, surfa på internet och titta på tv. Fibern klarar av högre hastigheter än andra alternativ som finns på marknaden i dag, och är alltså redo att hantera framtidens tjänster när de kommer. Eftersom fibern är nedgrävd under mark påverkas det minimalt av väder och vind. Dessutom, eftersom det är ljussignaler som går i fibernätet och inte el, påverkas aldrig anslutningen av andra typer av ledningar. Det är också en investering i din fastighet att välja att ansluta dig till fibernätet.
De flestas vardag blir alltmer digitaliserad, och möjligheterna blir bara fler. Att handla, hänga på sociala medier, göra bankärenden, deklarera och köpa resor är många redan vana vid. Men framöver kanske du exempelvis vill kunna höja värmen i huset eller låsa upp dörren när en hantverkare knackar på, direkt i din telefon? Träffa läkare eller kundtjänster via videosamtal, jobba hemifrån eller enkelt och gratis prata med någon som bor på andra sidan jorden? Med fiber blir det- och mycket annat- möjligt. Kapaciteten i fibernätet är närmast obegränsad och i dag använder vi bara en bråkdel av fiberns möjlighet.
Självklart behöver du inte använda någon av de tjänster som räknades upp här ovanför, men det kan ju vara bra att ha möjligheten. Fördelen med fiber är just att du kan välja och vraka bland digitaliseringens möjligheter - både i dag och i framtiden. Behoven förändras över tid.
Bredband är en så vanlig term idag att den nästan blivit synonym med internet Men det är viktigt att komma ihåg att bredband bara är ett samlingsnamn för olika typer av snabba uppkopplingar mot internet.
I Orsa kommun bygger vi ett öppet fibernät, det innebär fri konkurrens på lika villkor. När du har fått din fiberanslutning inkopplad så kan du välja den internetleverantör och de tjänster som passar just dig och dina behov.
Att du har valt att investera i en fiberanslutning betyder däremot inte att du måste köpa tjänster eller abonnemang hos någon tjänsteleverantör, det väljer du helt själv. Om du väljer att inte köpa några tjänster så betalar du i nuläget inte heller något mer efter att inkopplingen är betald.
Det finns internetleverantörer som erbjuder så kallade monopolnät utan konkurrens och de är i regel bara intresserade av att plocka russinen i kakan och låsa in fastighetsägaren och slutkunden i långa avtal.
Vi får ibland frågan om fiber kontra trådlöst, det vill säga 3G, 4G eller 5G.
Här redogör vi för skillnaderna och skickar med några saker att tänka på!
Först och främst: vi ser den befintliga trådlösa tekniken (3G/4G) som ett bra komplement, snarare än en konkurrent, till den trådbundna fiberanslutningen.
Trådlöst är bra när man rör på sig och använder sina mobila enheter, exempelvis på stan eller på semestern.
Hemma eller på jobbet, där man ställer helt andra krav på stabilitet och kapacitet, finns det ingen utmanare till fiber. Utöver den dagliga konsumtionen där man inte accepterar att tv-bilden hackar eller att surfmängden tar slut, öppnar fibern upp dörren till de välfärdstjänster som testas och utvecklas i detta nu. Tjänster inom allt från exempelvis hemmalarm till distanssjukvård och äldreomsorg är på väg in i våra hem med full kraft, och de kräver en anslutning som går att lita på.
En liten parentes är även att de mobilmaster som sänder ut 3G, 4G och 5G är anslutna med just fiber, vilket säger en hel del om var kraften finns.
5G då? Tekniken kommer absolut att erbjuda bättre kapacitet än sin föregångare, men fokus ligger inte på hushållen. 5G utvecklas främst för framtida samhällstjänster, så som att kunna styra smarta bilar och övervaka elnätet.
Kostnad
Vi tillämpar samma anslutningsavgift i hela kommunen, det ska inte vara dyrare för att du bor i en av våra mindre byar.
Anslutningsavgift
En vanlig villaanslutning kostar 20 000 kronor inklusive moms. Då ingår kostnader för grävning, förläggning av kanalisation på kundens fastighet efter avlämningspunkt till anslutningspunkt i normalt schaktbar mark. Håltagning i yttervägg ingår. Vidare dragning efter installation bekostas av fastighetsägare.
Extra anslutning
Extra anslutning kostar 6 000 kronor.
Återställning
Återställning av grävd mark omfattar endast grovåterställning, där Orsa Stadsnät återfyller med befintliga massor. Asfaltering, stenläggningar, murar och så vidare, ingår inte. Ytterligare återställning utförs och bekostas av fastighetsägaren.
Du kan välja mellan att betala hela beloppet på 20 000 kronor på en gång eller att dela upp din betalning med 1 080 kronor per kvartal i 5 år, den totala anslutningsavgiften blir då 21 600 kronor.
Betalningen sker först när installationen är slutförd. Vi skickar därefter hem en faktura till dig.
Vill du veta vad du har kvar att betala på er anslutning när du valt avbetalning? Skicka ett mejl till stadsnat@orsa.se eller via Dina sidor i vår e-tjänst. Skriv vad du vill ha hjälp med och ange kundnummer/personnummer, namn och anslutningsadress.
Ja, du kan gräva själv. Kontakta oss för att få veta var Orsa Stadsnäts avlämningsplats är innan ni gräver, mejla oss på stadsnat@orsa.se.
Nej, du betalar endast en anslutningsavgift till oss.
Vilka de övriga kostnaderna blir beror på vilka tjänster och vilken tjänsteleverantör du väljer. Du kan välja mellan en rad olika leverantörer av internet, tv och telefon, beställ enkelt tjänster hos valfri leverantör via webbplatsen Tjänsteportalen Länk till annan webbplats. eller ring den leverantör du vill köpa tjänster av.
Nej, anslutningen är ett paketpris och kan inte specificeras per fastighet och ger därför inte möjlighet till ROT/RUT-avdrag.
För anslutning till Orsa Stadsnät gäller följande för nybyggnationer som har fiberledningar vid tomtgräns och tänker förbereda med rör för fiber till huset själv.
För att kunna leverera fiberinstallationen så nära inflyttningsdatum som möjligt behöver man komma in med sin beställning så tidigt som möjligt vid byggstart. Bifoga vid anmälan när inflyttning planeras att ske, samt information om mediaskåp kommer att finnas och om rör ut till Orsa Stadsnäts avlämningsplats vid er fastighetsgräns kommer att grävas ner. Slang/rör ska vara minst 40 mm i diameter.
Du kan beställa din nya fiberanslutning via vår nya e-tjänst.
Innan ni börjar förbereda med rör för fiber, hör av er till oss för att få veta var Orsa Stadsnäts avlämningsplats är vid er fastighetsgräns. Detta för att ni ska ha rätt information när ni ska gräva. Skicka ett meddelande till oss via Dina sidor i e-tjänsten.
Anslutning och utrustning
Stadsnätet monterar ett fiberuttag samt en mediaomvandlare (CPE). Till mediaomvandlaren ansluter man sedan sin bredbandsrouter, och eventuella telefon- och tv-boxar.
Alla tjänster i det öppna nätet levereras via en mediaomvandlare (CPE). Mediaomvandlaren behövs för att säkerställa prestandan för tv-signalen så att den inte störs av internetsurfande och telefoni.
Efter att vi har tagit emot din beställning så kommer vi att kontakta dig när det börjar bli dags att påbörja din anslutning.
- Vi börjar med att boka tid för en projektering och torrinstallation. Torrinstallation betyder att vi sätter upp utrustningen mediaomvandlaren (CPE:n) inne i huset och en liten dosa på utsidan av väggen.
- Sedan är det dags för ingrävningen på er fastighet och i de flesta fall blåser man också i fibern.
- Fibern ska nu svetsas i den lilla dosan på fasaden samt i det skåp som matar fibern till ert hus.
- Nu är det nästan färdigt! Håll koll på mediaomvandlaren (CPE:n) att PWR och WAN lampan lyser, då kan ni beställa de tjänster ni vill ha.
I vissa fall går det inte att göra en torrinstallation så då sker uppsättning av utrustning efter steg 3.
Tiden det tar att genomföra dessa moment kan variera.
Mediaskåpet innehåller nätverksuttag för el och kopplingspanel med numrerade uttag. Kopplingspanelens uttag är förbundna med datauttag i husets rum. Datauttagen har motsvarande numrering som kopplingspanelen. I Mediaskåpet placeras sedan mediaomvandlaren (CPE:n).
I samband med grävning och anslutning av el till mediaskåpet förbereder man även rör för fiberanslutningen till Mediaskåpet.
OBS! Skicka mejl med information om att det är klart (mediaskåp med mera) att börja med förberedelser för anslutning till stadsnat@orsa.se cirka 6–8 veckor innan du vill att installation/anslutning ska ske, så att vi kan planera in arbetet och installationen.
Orsa Stadsnäts uteverksamhet ligger vilande under vintern på grund av väderförhållandena. Det betyder att om inflyttning ska ske under vintermånaderna så kan vi inte ansluta fastigheten till fiber om vi inte har förberett för detta redan under hösten. Vid de tillfällen som det inte går att förbereda under hösten så innebär detta att anslutning kommer att ske under månaderna maj/juni då vi drar igång vår uteverksamhet igen.
Orsa Stadsnät har som policy att försöka, i den mån det går, att prioritera de nybyggda husen.
Mediaomvandlare (CPE)
För att minimera antal meter nätverkskabel till sin TV-box väljer en del villaägare att placera fiberjack och mediaomvandlaren (CPE:n) i direkt närhet till sin TV. Det finns dock alternativ på marknaden för att kunna skicka TV-signalen från mediaomvandlaren till TV-boxen både trådlöst och även via elnätet (så kallad Homeplug). För bästa möjliga prestanda bör dock nätverkskabel (Cat.6) användas.
Max effekt => 8,3 Watt
Min effekt => 2,5 Watt
Medelförbrukningen när man har en internet- samt en tv-tjänst inkopplad ligger på cirka 5 W.
Nej, har du ingen aktiv tjänst via det öppna nätet behöver du heller inte ha mediaomvandlaren igång.
Switchen har fyra uttag. Ett rött, ett gult, ett grönt och ett blått.
- Rött (Internet): Här kopplar du in din dator, router eller telefonidosa.
- Gult (Internet): Samma tjänster som rött uttag.
- Grönt (TV): Här kopplar du din TV-box
- Blått (TV): Här kan du koppla in ytterligare en TV-box.
I samtliga uttag skall du ansluta en nätverkskabel (Ethernet) av önskad
längd. Andra änden på kabeln sätts i datorn, routern, telefonidosan eller
TV-boxen.
Tjänster i nätet
Du beställer tjänster genom att kontakta den eller de tjänsteleverantörer du avser att välja. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga tjänsteleverantörer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det öppna nätet ger dig tillgång till Internet, IP-telefoni och bredbands-TV. Eftersom nätet är ett öppet nät månar vi om att det ska finnas ett stort utbud av tjänster, då behöver du inte känna dig låst och kan välja det som passar dig bäst. Detta gör även att tjänsterna hela tiden utvecklas, priserna pressas, kvalitén höjs och nya leverantörer och tjänster ständigt tillkommer.
Kontakta vår kommunikationsoperatör, OpenUniverse, så hjälper de dig att hitta rätt leverantör utifrån dina behov och önskemål.
Du når deras kundsupport via telefonnummer 0770-82 55 55.
Internet och router
Så länge routern inte är operatörsbunden borde det gå utmärkt att använda den. Tänk på att kapaciteten på routern bör överstiga din valda Internethastighet.
Många tjänsteleverantörer erbjuder (vid tecknande av telefoni) en kombinerad telefonidosa/trådlös router.
Det innebär att datatrafiken kan strömma med 100 Mbit/s i båda riktningarna, det vill säga både nedströms och uppströms, både när du laddar ner data som när du sänder data. Det kallas ofta för full duplex eller symmetrisk överföring.
ADSL, kabelmodem och annan teknik som nyttjar kopparnätet erbjuder normalt inte samma hastighet åt båda hållen. En 24 Mbit/s anslutning har hög nedladdningskapacitet men kan bara skicka med 1-2 Mbit/s. Data över kopparledningar är oftast asymmetrisk.
Idag erbjuder våra tjänsteleverantörer hastigheter från 1 Mbit/s upp till 1 Gbit/s. Ofta med mycket korta bindningstider.
Kontakta först din nuvarande tjänsteleverantör för en uppsägning.
Kontakta sedan din nya tjänsteleverantör för att teckna nytt avtal.
Om du väljer samma leverantör i det öppna nätet är det enkelt. De har i regel ingen uppsägningstid eller kostnad för att byta från ADSL till en tjänst i det öppna nätet. Kontakta leverantören och berätta att du vill byta, så får du besked om när du kan börja använda det öppna nätet i stället.
Om du byter till annan leverantör måste du säga upp ditt nuvarande abonnemang och beställa ett nytt via det öppna nätet.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Länk till annan webbplats. Se till att du har god marginal mellan uppsägningstid och aktivering av tjänsten i det öppna nätet.
Teknik och säkerhet
Överföring av ljud, bild, data, tv/radio och programvaror för skilda behov, via snabba digitala vägnät är både verklighet och framtid. Ser vi i backspegeln på datakommunikationernas utveckling så är det framför allt kraven på kapacitet som begränsat utvecklingen.
Med fiberteknik har vi inte längre någon begränsning. Varje hårstråtunn glasfiber har en nästan obegränsad kapacitet. Redan med dagens teknik går det att överföra flera biljarder databitar per sekund. Då inser man att ett knippe fibertrådar ger oss obegränsade möjligheter inför framtiden.
Ett mycket bra sätt att öka säkerheten är att använda en så kallad brandvägg, ett filter som stoppar obehörig trafik. Med hjälp av en brandvägg kan du förhindra att obehöriga få tillgång till din dator. Många operativsystem har inte tillräckligt hög säkerhet, vilket innebär att du utsätter dig för en risk varje gång du ansluter till ett nätverk (stadsnät, Internet.)
En brandvägg består av en eller flera komponenter vars uppgift är att filtrera all nätverkstrafik och stoppa obehörig trafik. Alla som har en fast anslutning till ett nätverk (stadsnät, internet) bör med andra ord ha någon form av brandvägg.
TIPS! Fråga din internetleverantör om de erbjuder någon brandvägg.
Kontakta oss gärna
Om du saknar svar på din fråga är du välkommen att kontakt oss via Dina sidor Länk till annan webbplats.i vår e-tjänst om du gjort en beställning.
Du kan också höra av dig till Kontaktcenter vid frågor, telefon 0250-55 21 00 eller e-post orsa.kommun@orsa.se