Bengt och Ola Hassis

Bröderna Bengt och Ola Hassis var det första brödraparet som vann Vasaloppet. Som sig bör var det storebror Ola som först tog hem det nio mil långa loppet 1979. Det taggade förstås lillebror Bengt som vann loppet två gånger i rad 1985 och 1986.

Ola och Bengt Hassis. Foto private.

Ola och Bengt Hassis. Foto privat.

Bröderna föddes i Bollnäs men deras pappa Hans hade rötterna i Orsa och de flyttade tillbaka hit i början av 70-talet. Det var pappan som satte sina pojkar på skidor.

De två bröderna byggde upp sin fysik på olika sätt. Ola var skogsarbetare och tog jobbet som ett träningspass. På kvällarna tog han ett pass till.

Bengt tränade på ett modernare sätt och det tog honom in i Svenska Skidlandslaget. Där kom han dock bara nära de stora loppen i VM och OS, men blev inte uttagen till mästerskapen.

Det var långlopp som passade bröderna bäst. Båda var med i långloppslandslaget under lång tid.

Ola åkte Vasaloppet fjorton gånger. Elva gånger var han bättre än tia. Två gånger kom han in som trea. Vid vinsten 1979 vann han med två sekunder före Paulo Siitonen i en spurtstrid med sex åkare inblandade. Ola var egentligen ingen spurtare, men han hade mest ork kvar, vilket blev avgörande.

Bengt vann sina två segrar i kamp med ett annat brödrapar. 1985 spurtade han om Örjan Blomkvist. Året efter den andra brodern, Anders. Det året slogs Vasaloppsrekord med 3.48.55, ett rekord som höll sig i tolv år.

Bengt åkte tio Vasalopp och var bara sämre än tia en gång. Det var året 1979, samma år som hans storebror vann.

Senast uppdaterad: 19 februari 2024