Bengt och Ola Hassis

Bröderna Vasalopp.

Bild

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Bröderna Bengt och Ola Hassis var det första brödraparet som vann Vasaloppet. Som sig bör började storebror Ola med att ta hem det nio mil långa loppet 1979. Det taggade förstås lillebror Bengt som vann loppet två gånger i rad 1985 och 1986.

Bröderna föddes i Bollnäs men pappa Hans hade rötterna i Orsa och de flyttade tillbaka hit i början av 70-talet. Det var pappa Hans som satte sina pojkar på skidor.

De två bröderna byggde upp sin fysik på olika sätt. Ola var skogsarbetare och tog jobbet som ett träningspass. På kvällarna tog han ett pass till.

Bengt tränade på ett modernare sätt och det tog honom in i Svenska Skidlandslaget. Där kom han dock bara nära de stora loppen i VM och OS, men blev inte uttagen till mästerskapen.

Det var långlopp som var brödernas grej. Båda parkerade i långloppslandslaget.

Ola åkte Vasaloppet 14 gånger 11 gånger var han bättre än tia. Två gånger kom han in som trea. Vid vinsten 1979 vann han med två sekunder före Paulo Siitonen i en spurtstrid med sex åkare inblandad. Ola var egentligen inte spurtare, men han hade mest ork kvar, vilket blev avgörande.

Bengt vann sina två segrar i kamp med ett annat brödrapar. 1985 spurtade han ned Örjan Blomkvist. Året efter den andra brodern, Anders. Det året slogs Vasaloppsrekord med 3.48.55, ett rekord som höll sig i 12 år.

Bengt åkte tio Vasalopp och var bara sämre än tia en gång. Det råkade vara 1979, året då storebror vann.

Senast uppdaterad: 30 juni 2022