Hellzephyrs poporkester

– kungarna av klacksparkspop

De olika inkarnationerna av Hellzephyrs poporkester, verksamma 1980–2008. Foto.

De olika inkarnationerna av Hellzephyrs poporkester, lovande popband i nästan 30 år.

Musik är kul. Det var utgångspunkten för det löst sammansatta gäng grabbar som så småningom skulle formas till Hellzephyrs poporkester. I slutet av 70-talet ställde man upp varhelst en partyspelning behövdes. Orkesternamnet berodde på vilka som engagerat dem.

Vid 1980 hade formen blivit lite fastare och Hellzephyrs blev ett begrepp. Hemmaplan var Orsa hotell, speciellt ”Grönan”, belägen i källaren. Man började snart skriva egna låtar, med en liten smågalen twist och gärna väl rotade i Orsamyllan. Då man skulle vara med i Radio Dalarnas Musikpuls fick man lov att spela in en demotape. Den hade man i fickan när man på en krog i Mora träffade producenten Janne Goldman. Tapen bytte ägare. Hellzephyrs fick skivkontrakt. Plötsligt befann man sig i en folkvagnsbuss på väg ner till Stockholm för att spela in en singel. A-sidan hette ”Varför sitter gamla kärringar med hatten på" och b-sidan var en översättning av Lou Reeds ”Take a walk on the wild side”, försvenskad till ”Ta en kopp på Frelins”. Båda låtarna blev radiohits! Och radionämndsanmälda.

Under första halvan av 80-talet turnerade Hellzephyrs flitigt runt i landet. Så flitigt att man på förfrågan om en spelning på hemmaplan frågade: "Kan vi inte bara gå ut och spela på gatan?" Därmed förorsakade man Orsayran.

Eftersom hitsen uteblev på nationell nivå trodde många att bandet var upplöst, men inte. Faktum är att man inte slutade förrän 2008, efter 28 år! Om man nu riktigt slutat ...

Senast uppdaterad: 15 januari 2024