Korpral Gifting

Korpral Gifting är furudalingen som yttrade de klassiska orden Orsa kompani lovar ingenting bestämt och därmed klargjorde att Orsa kompani aldrig lovade något man inte kunde stå för.

Corporal Jonas Jonsson Gifting

Korpral Jonas Jonsson Gifting

Orden blev bevingade nästan i samma stund som de yttrades:

"Orsa kompani lovar ingenting bestämt."

De framfördes den 13 september 1894 nära Komtillmåtta krog i Gagnef, där befälet avkrävde Orsa kompani ett nykterhetslöfte under övernattningen på platsen. Mån om att hålla sitt ord meddelade då Korpral Jonas Jonsson Gifting kompaniets inställning. Man lovar inte något som man inte garanterat kan hålla. Tolkningen att Orsa kompani skulle vara veliga och inte kunna bestämma sig är alltså totalt fel!

Detta mest orsiga av uttryck framfördes dock av - en orebo. Korpral Gifting bodde nämligen i Dalbyn i Ore. De indelta soldaterna i Ore socken tillhörde Orsa kompani. Korpral Gifting föddes i byn 1853 och avled där 1934.

Och kanske var det ändå en orsabo som kom med själva idén till yttrandet. Speciellt i södra Orsa säger traditionen att deras Korpral Snickare viskade meningen i Giftings öra innan han skickades fram.

Senast uppdaterad: 12 januari 2024