Badplatser

Det finns många platser att bada på i Orsa men få allmänna badplatser. Centralt belägen finns den långa sandstranden på Orsa camping.

Strandbadet vy mot centrum

I kommunen finns många sjöar, älvar, åar och skogstjärnar där man kan hitta sina egna smultronställen. Det är dock endast badplatserna vid Slättbergsdammen och Löva som ligger på kommunal mark. Vid Djurvik i sjön Skattungen sköter kommunen iläggning av bryggor och gräsklippning.

Många byar har egna små badplatser som oftast ligger på privat mark. Dessa sköts i regel ideellt av byarna själva. Tänk på att respektera allemansrätten Länk till annan webbplats..

Vid Orsa camping finns en 50 meters uppvärmd utomhusbassäng och två barnpooler. Läs mer på First Camp Orsas webbplats. Länk till annan webbplats.

Badvattenprover
Ett strandbad klassas som EU-bad om det har fler än 200 badgäster i snitt per dag under badsäsongen. För EU-bad finns det krav på att badvattenprover ska tas regelbundet. I Orsa kommun klassas badet vid campingen som EU-bad.

Havs- och vattenmyndighetens webbsida badplatsen Länk till annan webbplats. kan du läsa om de senaste provtagningarna på ett antal badplatser i hela Sverige. Du klickar dig fram på en karta för att hitta just den badplatsen du är intresserad av.

Senast uppdaterad: 2 januari 2024