Siljan Geopark

Publicerad: 21 maj 2025 Uppdaterad: 26 maj 2025

För cirka 380 miljoner år sedan slog en fyra kilometer stor meteorit ned i det som kallas Siljansringen. Här finns unika bergarter som människor genom tiderna har utnyttjat inom jordbruk, kalkbruk och tidig industrialisering. På den här webbsidan hittar du information om Siljan Geoparks mest intressanta besöksmål - våra geosites.

Utsikt över Orsasjön.

Siljansringen är det geografiska område som formades av meteoritnedslaget. Den vackra naturen med de blåa bergen runt sjön Siljan är karaktäristisk för Siljansringen. Platsen kallas för ett så kallat "stjärnsår" och är västra Europas största krater. Siljansringen har sedan länge intresserat geologer och är idag en stor källa till kunskap.

En geopark är ett område där man kan se spår av jordens historia, till exempel speciella berg, fossiler eller landskap, som visar hur naturen har utvecklats. Förutom geologi kan en geopark också ha kulturella och historiska värden. En geopark gör det lättare för fler att upptäcka platsen, lära sig om naturen och bidra till lokal utveckling.

En geopark kan utses som global geopark av UNESCO (FN:s organ för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation) om den uppfyller vissa kriterier för geologisk betydelse, lokal utveckling och utbildning.

Det finns också nationella geoparker som utses av respektive lands myndigheter eller organisationer. I Sverige är det SGU, Sveriges geologiska undersökning, som utser nationella geoparker. SGU är en statlig myndighet som ansvarar för kunskap om Sveriges geologi och hur den kan användas för samhällets utveckling.

År 2019 blev Siljan Geopark utsedd till Sveriges första nationella geopark av Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Siljan Geopark drivs av Orsa, Mora, Leksand och Rättviks kommuner tillsammans med Länsstyrelsen Dalarna och det regionala destinationsbolaget Visit Dalarna.

Siljan Geopark leds av ett råd med representanter från samarbetsorganisationerna. Rådet ansvarar för etablering, organisering och utveckling. Arbetet sker i nära samverkan med företag och föreningar.

En geosite är en plats med ett geologiskt värde som på ett tydligt sätt visar jordens historia eller geologiska processer. En geosite kan vara naturligt formade landskap, särskilda bergarter, fossilfynd eller andra fynd som skapats av istid eller vulkanutbrott.

Geosites i Orsa kommun

Gravberg: Tidigare fanns här ett borrhål men idag återstår bara en platta som markerar platsen. Det är ett minne från ett försök på 80-talet att borra efter mineraler, olja och naturgas. Försöket var inte var speciellt lyckat, men däremot gav det geologer mer kunskap om Siljansringen. Koordinater: 61.2115° N, 14.5667° E

Grönklitt: Ligger 561 meter över havet med en oslagbar utsikt över Siljansringens landskap. Här får du en bra uppfattning om meteoritens nedslag. I närheten finns ett dagbrott från porfyr. Porfyr är Dalarnas landskapssten. Den skapades i ett vulkanutbrott för 1700 miljoner år sedan. Koordinater: 61.2071° N, 14.5329° E

Utsikt över Orsasjön från Fryksås. Foto.

Hättjärn: Naturminne som visar spår från meteoritnedslaget. Hättjärn ligger i kraterns mittpunkt och har skapat en förhöjd kupol som består av järngranit. Med lite tur kan du hitta slagkäglor som ser ut som räfflade koner som endast kan bildas vid ett kraftigt nedslag som ett meteoritnedslag. Koordinater: 61.25° N, 14.5° E

Kårgärdeprofilen: Klättra genom 30 miljoner år längs hundra meter lutning. För 450 miljoner år sedan fanns här ett grunt, varmt hav. I vattnet simmade leddjur och urtida bläckfiskar. Skalen av vattendjuren lagrades på botten som sedan, på grund av meteoriten, tippades och ställdes på högkant. Koordinater: 61.2° N, 14.6° E

Kårgärdeprofilen som visar fossiler och spår från jordens utveckling. Foto.

Mässbacken: I över tusen ¨år har sandsten brutits i området, främst för att tillverka slipstenar. De trettiotal gruvorna, järnvägen och de verktyg som hittats visar slipstensindustrin som funnits i området. På Orsa slipstensmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns mer att upptäcka och vissa dagar under sommaren anordnas särskilda aktiviteter för barn. Koordinater: 61.25° N, 14.6° E

Visar en gruvvagn på en räls som har använts vid de gamla slipstensgruvorna i Mässbacken. Foto.

Läs mer om Siljan Geopark

Siljan Geoparks webbplats (siljangeopark.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om Siljan Geopark och om geosites i Mora, Leksand och Rättvik.

Senast uppdaterad: 26 maj 2025