Orsa kommuns arbete med beredskapsmat och beredskapslager

Publicerad: 27 september 2022 Uppdaterad: 6 november 2023

Kommunen ansvarar för att planera för hur samhällsviktig verksamhet ska kunna fortsätta bedrivas vid en störning i samhället. En av Orsa kommuns identifierade samhällsviktiga verksamheter är kostenheten. Kostenheten förser till exempel våra äldreboenden med mat årets alla dagar.

Hemberedskapsmaterial samlat på träbord.

– Eftersom årets tema för krisberedskapsveckan är mat vill vi berätta hur vi jobbar inom Orsa kommun med dessa frågor, säger Maria Fransson-Ronell, kostchef.

Kostenhetens huvuduppdrag är att tillaga mat till kommunens verksamheter 365 dagar om året. Det får inte avstanna vid en eventuell samhällskris. Kostenheten har därför tagit fram en rutin till kökens kris- och beredskapsplan. Vi har upprättat ett beredskapsförråd för att klara av matförsörjningen till våra äldreboenden under en längre tid. Beredskapsförrådet består av produkter med lång hållbarhet, konserver och varor som det kan bli brist av under en samhällskris.

– För oss är de viktigt att vi lyfter och jobbar med krisberedskapsfrågor inom kostenheten. Alla medarbetare, elever och de på våra äldreboenden ska känna sig trygga att vi dagligen jobbar med matfrågan i beredskapssammanhang.

Under krisberedskapsveckan kommer skolköken att visa upp olika typer av produkter som man kan hitta i ett beredskapsförråd. Eleverna kommer också ges möjlighet att smaka en variant av beredskapsmat och ställa frågor till kockarna.

Här kommer ett tips från kostenheten på en näringsriktig, lättlagad och enkel beredskapsmåltid.

Pasta med ostsås

  1. Koka pasta enligt anvisning på paketet, 100 g pasta per portion.
  2. Häll av pastavattnet men spar lite till såsen.
  3. Tillsätt mjukost till pastan, cirka 20 gram per portion.
  4. Späd med pastavattnet till en sås.
  5. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  6. Tips: Blanda i lite tonfisk också, mums!


En tallrik med pastapenne. Dekorerad med rucola och parmesan. Foto.
Senast uppdaterad: 6 november 2023