Upphandling av byggentreprenör till Orsas nya särskilda boende Slipstenen

Publicerad: 10 mars 2023 Uppdaterad: 16 maj 2023

Nu tas nästa steg i processen med att bygga nytt äldreboende i Orsa. Upphandlingen av byggentreprenör startar nästa vecka och sker inom ramen för LOU, lagen om offentlig upphandling. I början av juli beräknas arbetet med upphandlingen vara klar.

3D-skisser över nya särskilda boendet Slipstenen.

Orsa Lokaler AB (OLAB) har fått i uppdrag av kommunen att bygga det nya särskilda boendet på Storgärdet i Orsa med beräknad inflyttning i januari 2027.

– Det är ett stort och omfattande projekt därför har vi haft tidig dialog med byggföretag för att stämma av marknadsläget inför upphandlingen. Vi gör bedömningen nu att marknadsläget är bättre och att det är rätt tid att starta upphandling av byggentreprenör, säger Roland Fållby, VD för Orsabostäder och Orsa Lokaler.

– Vi har också upphandlat en byggprojektledare, Structor Projektledning i Dalarna, som ska vara vår part i hela byggprocessen.

Nya boendet samlar fler verksamheter

I det nya boendet kommer kommunen samla den verksamhet som nu finns på Lillåhem och på Orsagården. Nuvarande Lillåhem ska byggas om till ett trygghetsboende.

Köket på Lillåhem ska renoveras och fungera som ett tillagningskök för Slipstenen. På Slipstenen kommer det att byggas mottagningskök.

Dagverksamhet och anhörigcenter ska flytta från Orsagården till Lillåhem. Hälso- och sjukvårdsenheten flyttas från Dalagatan och till det nya boendet.

Läs mer om projekt Slipstenen - nytt särskilt boende i Orsa

Öppet hus i visningslägenheten

Visningslägenheten visas igen för allmänheten den 17 mars, klockan 15–17. Lägenheten är en fullskalig modell av en av boendets lägenheter och har byggts om utifrån inkomna synpunkter från medarbetare och allmänhet:

  • Ny färgsättning och andra materialval.
  • Hatthylla mer utformad som en möbel.
  • Avdelare mellan pentry och vardagsrum som inrymmer extra förvaring.
  • Pentryt är kompletterat med spisplatta och förstärkt belysning.
  • Ändrade förvaringslösningar i garderober.
  • Upphöjt kylskåp för förbättrad åtkomlighet.

I anslutning till visningslägenheten finns även möjlighet att se planritningar och modeller. Även 3D-bilder som visar planerad interiör och exteriör finns att titta på.

Visningslägenheten är placerad i Orsa Lokalers garage på Lillågatan 2 Länk till annan webbplats..

Välkommen den 17 mars eller titta på vår korta film som visar lägenheten och dess interiör Länk till annan webbplats..

Senast uppdaterad: 16 maj 2023