Nyheter från kommunfullmäktiges sammanträde 8 april 2024.

Publicerad: 9 april 2024

Ny kretsloppsplan och att införa anpassad grundskola i årskurs 1-3 från och med nästa läsår är några av de ärenden som kommunfullmäktige hade på sin agenda måndagen den 8 april.

Ordförande med klubba.

Här nedan kan du läsa mer om några av besluten som kommunfullmäktige fattade. Du kan även se fullmäktiges möte i en inspelad webbsändning

Elever i anpassad grundskola i årskurs 1-3 kommer från och med hösten 2025 kunna gå i skola i Orsa, i stället som för nu i Mora. Det beslutade kommunfullmäktige den 8 april.

Anpassad grundskola är den skolform som tidigare kallades särskola. Antalet elever i kommunen som är i behov av anpassad grundskola beräknas öka de kommande fem åren. I dagsläget går elever som har behov av anpassad grundskola i Mora. Under 2023 har utskottet för lärande undersökt möjligheterna att starta upp egen verksamhet för årskurs 1-3 i Orsa. De elever som redan är inskrivna i Mora beräknas gå kvar där om inget annat önskas.

  • Det finns personal med erfarenhet inom kommunen som gör det möjligt att bemanna anpassad grundskola, förslaget är att verksamheten ska finnas på Bergetskolan.
  • Elevunderlaget är tillräckligt stort, och kostnader för elever i den anpassade grundskolan beräknas öka de närmaste fem åren. Genom att ha anpassad grundskola i egen regi beräknas prognosen bli en kostnadsbesparing på 3 miljoner under en femårsperiod.
  • Genom att ha en anpassad grundskola i egen regi för årskurs 1–3 stärks närhetsprincipen för elever och vårdnadshavare, skolan kommer kunna skapa en inkluderande och givande lärmiljö för eleverna.

Prognosen är beräknad endast fem år framåt, eftersom barn med en eventuell intellektuell funktionsnedsättning oftast får sin diagnos först i tidig skolålder. Det medför att en långsiktighet gällande elevunderlag i den anpassade grundskolan är svår att beräkna.

För att kunna genomföra en grundlig planering, utifrån bland annat elevbehov, personalkompetens, lokaler och tillsättande av rektor föreslås verksamheten starta höstterminen 2025.

För att bidra till en hållbar avfallshantering med minskad klimatpåverkan har kommunen tagit fram en kretsloppsplan. Planen anger bland annat att Orsa kommun år 2030 ska minska mängden avfall med 25 procent och minska mängden avfall till förbränning med 50 procent.

Den tredje april 2023 hade Sverige förbrukat sin andel av jordens förnybara resurser för detta år. Det betyder att de resterande nio månaderna består av överkonsumtion som motsvarar resurser för ytterligare tre jordklot. För världen inträffade dagen den 27 juli vilket tydligt visar att vi i Sverige har en betydligt större konsumtion och resursutnyttjande än flertalet länder i världen.

Orsa kommun har i samarbete med grannkommunerna Mora och Älvdalen tagit fram en plan som innehåller åtgärder för att minska uppkomsten av avfall, skapa nya resurser från avfall samt minska avfallets påverkan på närmiljön. Kommunerna har en viktig roll i omställningen till en mer resurseffektiv och hållbar ekonomi eftersom de ansvarar för att förebygga, samla in och ta hand om kommunalt avfall.

Syfte med kretsloppsplanen

Syftet med planen är att visa var kommunen behöver vara år 2030 inom avfallsområdet.

Kretsloppsplanen utgår från globala och nationella mål för avfallsområdet. Med hjälp av planen kan kommunen, tillsammans med länets övriga kommuner och andra samarbetsaktörer, bidra till en hållbar avfallshantering och cirkulär ekonomi med bland annat minskad klimatpåverkan som resultat. Kretsloppsplanen ska motivera till hållbara val och rätt hantering av avfall. Planen berör alla som bor eller verkar inom kommunen.

Kretsloppsplanens fokusområden

Planen utgår från tre fokusområden:

  • Att minska uppkomsten av avfall vilket bland annat innebär en omställning av rutiner, förändrade inköpsmönster samt en ökning av återbrukandet.
  • Att sortera är grunden för att kunna skapa resurser från avfall – här behövs utvecklade insamlingssystem, ökad kvalitet på insamlade mängder samt nya möjliga fraktioner att återvinna.
  • Att minska avfallets påverkan på närmiljön, vilket bland annat innebär att alla som vistas i kommunen nu och i framtiden kan röra sig fritt utan att påverkas av förorenad mark och nedskräpning.

Utifrån fokusområdena är fyra mål framtagna:

  • Mål 1: Minska mängden avfall med 25 procent.
  • Mål 2: Minska mängden avfall till förbränning med 50 procent.
  • Mål 3: Kvalitetssäkra det kommunala avloppsslammet
  • Mål 4: Åtgärda nedlagda deponier med behov av efterbehandling.

Varje mål åtföljs av åtgärdsområden som översiktligt beskriver vad som ska genomföras under planperioden för att målen ska kunna uppnås till 2030.

Beslutsprocess och samråd

Kretsloppsplanen har varit ute på samråd, det vill säga för att allmänheten och andra myndigheter och organisationer ska få lämna synpunkter på den, mellan den 14 november och 17 december 2023. Efter samrådet har några få mindre justeringar gjorts.

Strategiutskottet godkände planen under sitt möte den 13 februari. Kretsloppsplanen tas också upp av kommunstyrelsen den 11 mars och beslutades slutgiltigt av kommunfullmäktige den 8 april.

Senast uppdaterad: 9 april 2024