Förslag 1 till visionspeng 2024:
Ta tillvara, bytesbutiken 2,0

Vem eller vilka ska få årets visionspeng? Omröstningen är öppen 5–16 juni. Fem förslag finns att rösta på och det är du som bor i Orsa kommun som avgör hur de 200 000 kronorna ska fördelas. Kom ihåg att rösta, din röst är betydelsefull!

Här kommer en liten presentation om projektet Ta till vara, bytesbutiken 2,0. Varje projekt kommer att presenteras under den här veckan, så håll utkik!. (Man kan förstås också följa länken nedan för att läsa om alla projekten.)

Projektet Ta tillvara, bytesbutiken 2,0

ECCE (Ecological Community for Creative Education) är en ideell förening som hållit i diverse kulturella och sociala arrangemang i Skattungbyn. Syftet med detta projekt är att nu mer strukturerat kunna öppna upp ett utrymme för lärande, gemenskap, glädje och utbyte. Att lära sig kunskaper om att förlänga kläders livslängd i att lappa och laga. Att ta vara på de textilier som av olika anledningar ej är brukbara längre och ge dem nytt liv i form utav mattor, väskor, lapptäcken.

Med små medel är det både lärorikt och enkelt att omvandla en sko till en fågelholk. Omaka bestick eller saker som är i ett skick som har sett sina bättre dagar kan omvandlas till något nytt! Ett smycke eller en krok till exempel. Det kommer också in en överväldigande mängd av böcker och tidningar som vi ser inte får sig ett nytt hem, så varför inte skapa något nytt utav böckerna i stället.

Målet är att verksamheten Bytesbutiken tas till nästa steg, att då i största mån möjligt även ta vara på det som ingen vill ta med sig hem och skapa något nytt tillsammans! Vi anser att det är ett kreativt och kul tillvägagångssätt att ta ännu ett steg ifrån det konsumtionssamhälle vi lever i och att det är av högt värde att lära sig återbruka och värna om miljön. Skattungbyn är en väldigt levande by där det finns mycket driv och vilja till gemensamhet och utbyte av kunskaper och det är även där förslaget ska genomföras. På Hansénsgården där då också Bytesbutiken ligger, önskvärt hade då varit att ha ett rum i huset att förvara symaskin, vävstol samt annat material.

Framtidsplaner

Det finns en vision och en önskan att åter kunna vara så stabila att vi kan engagera oss i större skala igen och hålla i till exempel Inspirationsfestivalen. Samt göra nödvändiga reparationer på boningshuset, till exempel Murstocken så det med smidighet går att hålla det öppet även vintertid.

Budget

Enligt ansökan är den totala budgeten 27 500 kronor.

Här hittar du förslagen och omröstningen Länk till annan webbplats.

Här hittar du mer information om Vision Orsa 2050 och visionspengen

Senast uppdaterad: 17 juni 2024