Vision Orsa 2050

Orsa 2050 – kom så åker vi!

I Orsa ska alla kunna göra skillnad. Att bjuda in alla till att vara med och forma framtiden i Orsa, det tycker vi är att satsa framåt. Nu vill vi visa att vi menar allvar. Och då behöver vi dig och dina idéer!

Liten pojke i blå tröja spanar i en tubkikare ut över skog och ängar. Foto.

Hjälp honom skåda in i framtiden! (c) mostphotos.com/Thomas Tranåker

HAR DU EN IDÉ som du vill förverkliga för att göra Orsa bättre? Då har du chansen att söka pengar för att själv genomföra den. Vi kallar det Visionspeng. Alla som vill får komma med förslag, ju fler desto bättre. Ett eller flera förslag får dela på 200 000 kronor. Förslagen ska förstås passa ihop med Vision Orsa 2050.

Årets ansökningsperiod öppnar nu! Läs på om Vision Orsa 2050 nedan och se de åsikter och inspel som varit en viktig del i framtagandet av visionen. Kan du hjälpa till att stödja visionen?

I Orsa skapar vi med människor, inte för

I Orsa får du vara den du är och bli den du vill.

I Orsa har alla människor plats att växa. Personlig utveckling och ny kunskap har en given plats i vårt samhälle där vi tillsammans hjälps åt att bygga bildning. Här tar vi till oss utbildningar från hela världen och här finns skolan mitt i byn. Här finns barns och ungas perspektiv med i allt vi gör.

I Orsa skapar vi mötesplatser där vi utvecklar innovationer och tar idéer till handling. Vi tar vara på de kvaliteter vi har och lär nytt tillsammans. Här är vi nyfikna, har glimten i ögat och har modet att testa nya vägar. Här skapar vi vår framtid.

Vi agerar i en värld av ständig förändring. Vi knyter relationer och utvecklas med vår omvärld och tar in de regionala och globala perspektiven. Vår närhet och kreativitet gör att vi är en av de bästa platserna för samarbeten som skapar värde. Här är alla viktiga i arbetet med att skapa ett hållbart samhälle där vi vill leva, gammal som ung.

I Orsa finns gemenskap, mod och skaparkraft.

I Orsa finns livskvalitet

Att bo i Orsa är att leva.

I Orsa är naturen alltid tillgänglig och synlig. Här finns ett unikt centrum för upplevelser utomhus och här finns den orörda vildmarken och tystnaden.

Orsa är en plats som vi är stolta över. Vi tar hand om varandra, vår miljö och vår natur och här behöver ingen vara ensam. Vi har ett liv i balans och det är tryggt att leva just här.

Vi har en fot i historien och en i framtiden. Här finns en kulturbygd med en särskild känsla och anda. Här finns hus som berättar vår historia och nya hållbara boenden som sticker ut. Orsa är en mittpunkt för musik och kultur och här finns en framtidstro där vi bevarar och skapar nytt med stolthet och glädje.

I Orsa har vi tid och kraft att leva.

I Orsa gör vi saker möjliga

I Orsa möter du det enkla.

I Orsa finns en naturlig närhet och ständiga samtal mellan invånare, besökare, föreningar och företagare. Här finns en välkomnande öppenhet som lägger grunden för allt vi gör. Vi kommunicerar i alla riktningar och här finns Sveriges bästa invånardialog.

I Orsa gör vi saker tillsammans och på ett enkelt sätt. Här är det lätt att skapa, mötas, förnya och förvalta. Genom vår öppenhet är vi trovärdiga och har ett klimat där alla strävar efter bra lösningar för dem vi finns till för. Här både vill och hinner vi mer.

Vi och vår skog och mark, våra byar och centrum bjuder in till nya möjligheter. Här finns företagare och entreprenörer som erbjuder tjänster och produkter både lokalt och globalt. Här möter digitala lösningar både unika affärer och personlig service, vilket för många är ett resmål i sig. Här är det helt enkelt lätt att uppleva kvalitet.

I Orsa gör vi det möjligt.

Här hittar du en utskriftsvänlig pdf av visionen. , 720.5 kB.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Föredrag sammanfattning.pdf , 354.7 kB. 354.7 kB 2019-10-07 08.17
Sammanfattning visionsdag 3.pdf , 380.6 kB. 380.6 kB 2019-10-10 09.25
Åsiktskatalog ungdomar.pdf , 2.9 MB. 2.9 MB 2019-11-26 07.55
Kompetensförsörjning 2050 Kairos future.pdf , 6.5 MB. 6.5 MB 2020-01-16 14.36
Åsiktskatalog vision.pdf , 2.6 MB. 2.6 MB 2020-02-24 10.57
Vision Orsa 2050.pdf , 720.5 kB. 720.5 kB 2022-05-18 16.27
Senast uppdaterad: 28 februari 2022