Förslag 2 till visionspeng 2024: Digital spridning, barnböcker och musik på orsamål

Vem eller vilka ska få årets visionspeng? Omröstningen är öppen 5–16 juni. Fem förslag finns att rösta på och det är du som bor i Orsa kommun som avgör hur de 200 000 kronorna ska fördelas. Kom ihåg att rösta, din röst är betydelsefull!

Glödlampa med fem streckgubbar ritade under. En hand håller i en krita. Illustration

Här kommer en liten presentation om projektet Digital spridning, barnböcker och musik på orsamål. Varje projekt kommer att presenteras under den här veckan, så håll utkik!. (Man kan förstås också följa länken nedan för att läsa om alla projekten.)

Projektet Digital spridning, barnböcker och musik på orsamål

Orsa-Skattunge Hembygdsförening har ansökt om visionspeng för att stärka orsamålet som en del av Orsas lokala identitet. Projektet har som mål att:

  • Sprida kunskap om och främja användningen av orsamålet i alla generationer.
  • Göra orsamålet tillgängligt för fler, så att fler får upp ögonen och öronen för denna del av vårt kulturarv.

Målgruppen är de allra yngsta via BVC och skolbarn via skolans musikundervisning samt Orsabor i alla åldrar via sociala medier.

Enligt ansökan är projektbeskrivning som följer:

  • Innehållsproduktion: Anlita professionell filmare för att filma orsamåltalares berättelser, inlästa uppsatser ur Orsa skoltidning, exempel ur boken Orsaord med mera. Filmaren kommer även att ansvara för klippning och redigering av materialet.
  • Berättare och uppläsare: Tid och resurser för att hitta lämpliga personer som kan berätta med egna ord och framföra texter på ett autentiskt och engagerande sätt.
  • Projektledning: En projektledare kommer att ansvara för att organisera projektet.
  • Sociala medier: Resurser för att göra inlägg och marknadsföra videoklippen på olika sociala medieplattformar, inklusive annonsering för att nå en bredare publik.
  • Producera en bok med uppsatser ur Orsa skoltidning och bilder från Orsa bildarkiv. Inläsning av alla uppsatser sprids digitalt.
  • Barnlitteratur: Arbeta med översättning och produktion av barnböcker som dels kan finnas på BVC, dels läsas in och spridas digitalt.
  • Folder för barn på BVC: Utformning och tryck av en folder med orsamål för barn, som ska distribueras på BVC för att främja intresset för språket från en tidig ålder.
  • Samarbete med musiklärare i Orsa och Mora för att översätta lämpliga sånger till mål.

Framtidsplaner

Föreningen kommer att fortsätta sin verksamhet och förvalta och marknadsföra det digitala materialet. Boken med gamla skoluppsatser kommer, tillsammans med de inlästa texterna som ska finnas digitalt tillgängliga, att bli en mycket bra ingång till orsamålet för alla intresserade. Den blir även användbar för kurser i orsamål för olika målgrupper, även på distans via nätet.

Budget

Enligt ansökan är den totala budgeten 100 000 kronor.

Här hittar du förslagen och omröstningen Länk till annan webbplats.

Här hittar du mer information om Vision Orsa 2050 och visionspengen

Senast uppdaterad: 12 juni 2024