Förslag 3 till visionspeng 2024:
Lekotop – en hållbar lekmiljö

Vem eller vilka ska få årets visionspeng? Omröstningen är öppen 5–16 juni. Fem förslag finns att rösta på och det är du som bor i Orsa kommun som avgör hur de 200 000 kronorna ska fördelas. Kom ihåg att rösta, din röst är betydelsefull!

Här kommer en liten presentation om projektet Lekotop – en hållbar lekmiljö. Varje projekt kommer att presenteras under den här veckan, så håll utkik!. (Man kan förstås också följa länken nedan för att läsa om alla projekten.)

Projektet Lekotop – en hållbar lekmiljö

Skattungbyns byutvecklingsförening har ansökt om visionspeng för att skapa en hållbar och naturbaserad lekmiljö, ett lekotop i Skattungbyn. Lekmiljön byggs upp av naturmaterial som till exempel stenar, stockar, buskar för att inspirera barn till lek, rörelse och fantasi. Målet är att det blir en hållbar mötesplats som främjar spontana och lekfulla möten mellan bybor och besökande i olika åldrar.

Lekotop är ett begrepp med rötter i landskapsekologi och miljöpsykologi som används för att identifiera hållbara naturbaserade lekmiljöer med barnperspektiv som kombinerar lekvärden och naturvärden.

I dag används begreppet som ett ledord för utformning av lekmiljöer som tydliggör barns rätt att ta plats och tillgodose deras basala behov av lek, rörelse och naturkontakt och samtidigt leverera ekosystemtjänster.

Framtidsplaner

När lekotopen är uppbyggd kommer den att finnas fritt tillgänglig för alla som vill nyttja den. Då lekotopen är uppbyggd av naturliga material (buskar, stenar, stockar med mera) krävs inte underhåll på samma sätt som för konventionella lekplatser. En ansvarsgrupp kommer att utses som ansvarar för lekotopens skötsel, förvaltning och utveckling.

Budget

Enligt ansökan är den totala budgeten 80 000 kronor.

Här hittar du förslagen och omröstningen Länk till annan webbplats.

Här hittar du mer information om Vision Orsa 2050 och visionspengen

Senast uppdaterad: 12 juni 2024