Förslag 4 till visionspeng 2024:
Aktiv inspirationsgård för unga

Vem eller vilka ska få årets visionspeng? Omröstningen är öppen 5–16 juni. Fem förslag finns att rösta på och det är du som bor i Orsa kommun som avgör hur de 200 000 kronorna ska fördelas. Kom ihåg att rösta, din röst är betydelsefull!

Här kommer en liten presentation om projektet Aktiv inspirationsgård för unga. Varje projekt kommer att presenteras under den här veckan, så håll utkik!. (Man kan förstås också följa länken nedan för att läsa om alla projekten.)

Projektet Aktiv inspirationsgård för unga

Ängklockans 4H har ansökt om visionspeng för att fortsätta ge barn och unga möjlighet att på ett inspirerande sätt stärka sina kunskaper kring hur man kan leva enkelt och hälsosamt. Målet är att skapa en hållbart självförsörjande gård dit unga kan komma för att må bra. Föreningen står redo att ta nästa steg i sin utveckling med att påbörja uppbyggnaden av en självförsörjande 4H-gård i Skattungbyn och söker bidrag för att hålla aktiviteter på gården och ute i vildmarken under skollov under både sommar- och vintertid.

Det långsiktiga målet med projektet är att kunna erbjuda en verksamhet som ett komplement till skolan eller/och daglig verksamhet. Den blir som en länk mellan hemmasittande och att vara i skolan. Och vill underlätta för hemmasittare genom att kunna ge dem ett tillfälligt alternativ till skolan, samt skapa motivation. Ängklockans 4H vill ge barn och unga möjligheten att spendera en eller flera skoldagar på gården där de själva väljer att aktivera sig i det som intresserar dem, med mottot: lära genom att göra, utan prestationskrav.

Målet är att stärka personens psykiska hälsa med förhoppningen att de får känna en lustfylldhet i lärandet vilket resulterar i att de får tillbaka glädje i livet och kan känna framtidstro.

Målgrupp: Hemmasittare och integration mellan yngre och äldre.

Delprojekt meningsfull fritid för frivilligt ensamma
Ängklockans 4H vill ge ensamma i skolåldern en möjlighet till meningsfull fritid tillsammans med andra som har samma önskan. De vill bjuda in dem till en öronmärkt aktivitet med målet att de ska få utveckla sina intressen, träffa engagerade ledare och skapa nya kontakter. Masexpressen kommer att tillhandahålla gratis buss, till Skattungbyn från Orsa, så att det skall vara lätt att ta beslutet att vilja delta. Målet är att aktiviteten ska vara helt kostnadsfri.

Delprojekt äldre lär yngre: Odling- och hantverksaktiviteter
Barn och ungdomar får praktiskt delta i studiecirklar där äldre utbildar/delar med sig av sina hantverkskunskaper inom bland annat odling, bygge, slöjd, fiske, textil med mera. Målet är att stärka ungas praktiska kunskaper och integration med äldre med 4Hs motto: lära genom att göra.

Framtidsplaner

Vi kommer att utvärdera alla aktiviteter vi gjort under sommaren och fortsätta arbetet att utveckla vår verksamhet och gården då vi muntligt kommit överens om med ägaren att gården (Hansensgården) kan nyttjas av 4H under en 10-årsperiod. Vi kommer därför att söka bidrag från Allmänna arvsfonden för att rusta upp byggnaderna på gården och få en stabil grund att växa ifrån. Målet är att vi skall ha en anställd på gården så att vi kan ta emot besökare, barn och unga från hela Dalarnas län under hela året.

Budget

Enligt ansökan är den totala budgeten 100 000 kronor.

Här hittar du förslagen och omröstningen Länk till annan webbplats.

Här hittar du mer information om Vision Orsa 2050 och visionspengen

Senast uppdaterad: 13 juni 2024