Förslag 5 till visionspeng 2024:
Levande bygd för alla

Vem eller vilka ska få årets visionspeng? Omröstningen är öppen 5–16 juni. Fem förslag finns att rösta på och det är du som bor i Orsa kommun som avgör hur de 200 000 kronorna ska fördelas. Kom ihåg att rösta, din röst är betydelsefull!

Här kommer en liten presentation om projektet Levande bygd för alla. Varje projekt kommer att presenteras under den här veckan, så håll utkik!. (Man kan förstås också följa länken nedan för att läsa om alla projekten.)

Projektet Levande bygd för alla

Skattungbyns byutvecklingsförening har ansökt om visionspeng för att öka delaktigheten och engagemanget bland alla åldrar för en aktiv bygd.

Föreningen arbetar utifrån en idé om att inte servera ett helt färdigt program för året, utan vi samtalar, lyssnar in och genomför arrangemang tillsammans med både barn och vuxna. Föreningen arbetar dynamiskt och demokratiskt och kommer därför att genomföra arrangemang som är väl förankrade. Det arbetssättet är en del av att lyckas med en stark kulturbygd.

Konkreta exempel:
Barnens musikdagar på dansbanan: Riktigt kul, inte bara för utan med barn och deras vuxna. Tre dagar under juni till augusti som innehåller:

  • Danslekar, sång, musik och möjlighet att skapa ett rytminstrument.
  • Fri impro – ta fram spelglädjen för dem som tror att de inte kan, ta med instrument som ligger och dammar.
  • Konsert med byns musiker där deltagarna kan sjunga och spela med.

All kreativitet och kultur får ny fart i möten med andra berättelser och stilar. Därför finns det önskemål om workshops. För barn från cirka 12 år till vuxna. Tre dagar planeras fristående från varandra under året.

  • Jazzjam: Workshop med Anders Ohlson, Orsa och Hiroko Nishikawa, Mora. Därefter konsert och redovisning.
  • Sing and songwriter, indi/pop/visa/postrock: Workshop med David Torstensson och Elona Planman, Norden. Därefter konsert och redovisning.
  • Folkgitarr, skriva text och musik: Workshop med Olle Lindvall, Skattungbyn. Därefter konsert och redovisning.
  • Matlagningskurs, musik och bilder från kulturer representerade i byn i Bystugan.

Framtidsplaner

När projekttiden är slut har den sociala, kulturella och ekologiska hållbarheten ökat. Var och en som varit med i projektet har troligtvis vuxit i nya insikter och kunskaper och tar hand om dessa på ett privat plan, men i och med att dessa insikter och kunskaper nu finns så faller det sig naturligt att byn i sig har vuxit eftersom byn består av dess invånare. Kultur är ett ständigt skapande och möjligheter att fortsätta att fördjupa och förmera den via mänskliga möten fortsätter. Den demokratiska processen har fördjupats genom delaktighet att skapa och genomföra projektet. Byutvecklingsföreningens roll stärks som en del i att förvalta det demokratiska arvet och framåtsträvandet.

Budget

Enligt ansökan är den totala budgeten 100 000 kronor.

Här hittar du förslagen och omröstningen Länk till annan webbplats.

Här hittar du mer information om Vision Orsa 2050 och visionspengen

Senast uppdaterad: 13 juni 2024