Ett politiskt ärendes gång

När politikerna ska bestämma något följer ärendet en viss procedur. Här kan du följa hela den politiska processen steg för steg.

Grafisk process för olika beslutsinstanser. Ett ärendes gång. Illustration.

När blir ett ärende ett politiskt beslut?

Ett ärende blir ett politiskt beslut om det kräver ställningstagande från en politiskt vald församling, som kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, ett utskott eller en nämnd. Politiker bestämmer vad som ska göras – de sätter mål, riktning och prioriteringar genom exempelvis riktlinjer och policys och budgetbeslut. Tjänstemän ansvarar för hur besluten genomförs – de utvecklar strategier och ser till att politiken blir verklighet. Några faktorer som avgör detta är:

  • Principiella eller viktiga frågor – Om ärendet har stor påverkan på samhället, ekonomi eller invånarna, brukar det behöva en politisk bedömning.
  • Lagstiftning och befogenheter – Om beslutet kräver ett formellt godkännande enligt lag eller ligger inom politiska församlingars ansvarsområde.
  • Budget och resurser – Om beslutet rör stora ekonomiska resurser eller budgetprioriteringar.
  • Politisk påverkan och opinion – Om ärendet är kontroversiellt eller väcker mycket engagemang i samhället kan det lyftas till politisk nivå.
  • Tjänstemannabeslut vs. politiskt beslut – Vissa ärenden kan avgöras av tjänstemän enligt delegationsordningen, medan mer strategiska frågor tas av politiker.

Så här går det till när ett ärende blir ett politiskt beslut

  1. Ärendet bereds
    Ärenden som politikerna ska fatta beslut om bereds i regel innan ärendet är med på ett sammanträde. Beredning innebär att ett underlag för beslut tas fram. Det kan till exempel ske ett utredningsarbete eller en kartläggning kring den aktuella frågeställningen. Underlaget tas fram av tjänsteperson vid den verksamhet där kompetensen finns. Underlaget tar hänsyn till lagstiftning, utredningar och fackliga regler med mera. Tjänstepersonen skriver ett förslag till beslut.

    Kommunallagen (2017:725) 5 kap. 26 § säger:
    "Ett ärende som ska handläggas av fullmäktige ska ha beretts av en nämnd, om det inte är uppenbart onödigt."
  2. Beredning
    En beredning är ett möte där utskotts- eller nämndsordförande beslutar vilka ärenden som ska tas upp på den politiska dagordningen och om underlaget är tillräckligt för att kunna fatta beslut.
  3. Förslag till beslut
    När ärendet är klart hamnar det på en lista inför möten där politiker eller tjänstemän kan fatta beslut. Vissa av utskottens-, nämndernas- och kommunstyrelsens ärenden är delegerade till tjänstemännen att själva fatta beslut om.
  4. Beslut fattas
    Politikerna eller tjänstemännen beslutar i ärendet. Stora frågor, som budget, skatter och avgifter beslutas alltid av kommunfullmäktige. Övriga frågor hanteras av utskott, kommunstyrelsen och gemensamma nämnder.
  5. Protokoll skrivs
    Beslutet skrivs ner i ett protokoll.
  6. Protokollet godkänns och publiceras
    Protokollet godkänns och läggs ut på kommunens digitala anslagstavla. Där kan den som vill överklaga beslutet. Protokollen finns publicerade i fem (5) år men det finns alltid möjlighet att få tillgång till äldre protokoll.
  7. Beslut verkställs
    Tjänstepersoner ser till att ärendet verkställs och genomförs som politiken beslutat.
  8. Ärendet avslutas och sparas
    När allt är klart arkiveras ärendet i kommunens ärendehanteringssystem.
  9. Kommunikation
    Viktiga beslut presenteras som nyheter på kommunens webbplats. Där finns också en tidslinje som visar var i processen ärendet befinner sig

    Det som kommunen kommunicerar ska vara opartisk och politisk obunden kommunikation. Vi kan ibland behöva kommunicera politisk viljeinriktning för att förklara varför vi tar vissa beslut. Det gör vi via citat med representant från ordförande som företräder utskott, nämnd, KS eller KF.
Senast uppdaterad: 27 mars 2025