Arbete och utbildning

Om du vill arbeta och tjäna pengar eller börja studera i Sverige så finns det flera vägar att gå. Här ger vi dig några tips.

Nyanländas kompetens är en insats som kommunen har för att visa de lokala företagen vilken kunskap och kompetens nyanlända har. Målet är att det ska bli lättare för nyanlända att hitta arbete och för näringslivet att hitta arbetskraft.

Kontakta Anne Kasenene för mer information på telefon 0250‑55 23 02

Är du intresserad av att göra praktik inom vård och omsorg? Vi erbjuder praktikplatser för dig som är nyanländ i Orsa kommun. På praktikplatsen får du prova på hur det är att arbeta med äldre människor och personer med funktionsnedsättning. När du är klar med praktiken kan du få jobb eller utbildning inom vård och omsorg. I vårdpraktiken får du:

  • träna på svenska
  • hjälpa människor
  • möjlighet att komma in i det svenska samhället

Du ansöker till vårdpraktik genom din kontaktperson på Arbetsförmedlingen. Vårdpraktik är ett samarbete mellan Orsa kommun och Arbetsförmedlingen.

Vuxenutbildning på Mora gymnasium erbjuder dig utbildningar utifrån dina behov och förutsättningar. Du kan läsa enstaka kurser eller en hel utbildning.

Vissa kurser kan även läsas på Orsa lärcentrum.

Du kan läsa mer om vuxenutbildningen på:
Mora Gymnasiums webbplats Länk till annan webbplats.

Det finns mer information om att studera på sidan:
Information om Sverige: Om du vill studera Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 14 oktober 2021