Mat inom omsorgen

Alla matgäster ska uppleva en trygghet i att maten som serveras i Orsa kommun är välsmakande, näringsrik och lagad från grunden. Måltiden ska serveras i en trivsam miljö och i enlighet med hållbar utveckling.

Vällagad och varierad kost

Genom måltiden ska boende som äter kostenhetens måltider få möjlighet att inhämta energi och näring från en vällagad och varierad kost. Kostenheten lagar all mat från grunden med närproducerade och säsongsanpassade råvaror.

Inom äldreomsorgen är brukarnas möjlighet till delaktighet, valfrihet och
självbestämmande viktiga begrepp. Menyer, maträtter och måltidsmiljö ska, så långt det är möjligt, anpassas efter den enskildes individuella behov, vanor och önskemål för att ge god livskvalitet och hälsa.

  • Måltiderna ska vara jämnt fördelade över dygnet, så att matgästen kan tillgodose sitt energi- och näringsbehov.
  • All personal som jobbar med måltider i anslutning till matgästen i äldreomsorgen ska ha relevant kunskap och rutiner för att förebygga, upptäcka och åtgärda ät- och nutritionsproblem.
  • Matgästen ska få ett bra bemötande. Det ska finnas gemensamma överenskommelser för trivsel och ordning i varje matsal. Miljön ska vara ordnad så att alla matgäster får en god måltidsservice och tycker att det är trevligt att äta. Måltiderna ska även presenteras på ett aptitligt sätt som främjar goda matvanor.
  • Pedagogiska måltider inom äldreomsorgen kan bidra till att den äldre får en bra måltidsupplevelse. Trygghet vid måltiden är en viktig faktor för att vilja och kunna äta.

Veckans matsedel:

Orsa kommuns vision Orsa 2050 berättar bland annat att vi ska skapa ett hållbart samhälle och att lokala produkter ska vara en del av vårt samhälle.

Vi ska servera mat som lagas från grunden för att säkerställa kvalité, näring och innehåll. Köken ska undvika att servera hel och halvfabrikat som innehåller onödiga tillsatser.

Här kan du läsa mer om måltider i Orsa kommun.

Senast uppdaterad: 15 april 2025