Cykelvägar

I Orsa kan du enkelt ta dig runt på cykeln. Här finns ett väl utbyggt cykelvägnät, som hela tiden förbättras, och flera fina cykelstråk.

Cykelvägar

Cykelvägnätet är väl utbyggt i Orsa för att du enkelt och säkert ska kunna ta dig dit du ska. I den digitala kommunkartan kan du se vilka cykelvägar som finns. Använd alltid cykelväg, alternativt bilväg, för cykel och sparkcykel. Trottoarerna är till för gående och där är inte cykling tillåtet.

Vi jobbar hela tiden med att förbättra våra cykelvägar. Planen är att senast 2024 ska alla kommunens cykelvägar ha ny beläggning. Därefter påbörjas arbete med att koppla samman och utöka cykelvägnätet i kommunen. Om du har har idéer, vill lämna synpunkter eller rapportera brister och skador på de kommunala cykelvägarna så tar vi tacksamt emot detta via vår felanmälan.

Det finns cykelvägar i kommunen som förvaltas av Trafikverket. Det gäller cykelvägarna mot Berget/ishallen, under tunnlarna vid E45:an samt mot Stackmora. Vid skador eller synpunkter på dessa cykelvägar ska Trafikverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kontaktas.

Pumpa, ställa, hyra

Möjlighet att pumpa däcken på din cykel finns hos Circle K Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I centrala Orsa finns flera cykelställ för parkering av cyklar.

Orsa kommun hyr inte ut cyklar. Möjlighet att hyra finns bland annat via Orsa Grönklitt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och First Camp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Läs också mer hos Visit Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för tips.

Cykling vintertid

Våra cykelvägar sköts på samma sätt som våra bilvägar vintertid, det vill säga snöröjning och sandning utifrån de förhållanden som råder. Mer om kommunens snöröjning kan du läsa här.

Tänk på att det är viktigt med bra däck, gärna dubbade, om du cyklar på vintern. Läs mer om Säker cykling nedan.

  • Serva din cykel med jämna mellanrum, det vill säga se över luft i däcken, kedja, bromsar, belysning och reflexer. Ta hjälp av en cykelhandlare om du är osäker.
  • Cykelhjälm är en bra livförsäkring! Det är viktigt att hjälmen passar bra och sitter rakt på huvet, den ska skydda panna, bakhuvud och nacke,
  • Det är viktigt att följa trafikreglerna som gäller och förstå innebörden av trafikmärken som finns i trafikmiljön.

Här kan du läsa mer om säker cykling:

Säker på cykel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boken Cykelsmart Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utrustnings- och regelkrav för cykel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 29 januari 2024