Parkeringsplatser

I Orsa kommun är det fri parkering på alla kommunens parkeringar. Allmänna trafikregler samt olika tidsbegränsningar kan gälla så var observant på skyltar. Bilar som står parkerade under långa perioder kan komma att flyttas av kommunen.

P-platsskylt, blå och vit på stolpe

Orsa kommun har generöst med parkeringsplatser i centrala Orsa och på alla kommunens parkeringar står du avgiftsfritt. Trafikförordningen samt eventuell skyltning gäller, så var uppmärksam på det när du parkerar din bil. Om inget annat föreskrivs gäller 24-timmarsregeln, enligt den nationella trafikförordningen. Regeln innebär att du får stå parkerad på samma plats under ett dygn (gäller vardagar), därefter måste du flytta din bil. Vi utför kontroller och felparkerade bilar kan bötfällas och bilar som står parkerade under långa perioder kan komma att flyttas av kommunen.

Parkeringsanmärkning

Det är inte Orsa kommun som utför parkeringskontrollerna och utfärdar böter. Just nu är det Aimo Park Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är det upphandlade parkeringsbolaget. Har du frågor om din parkeringsanmärkning eller vill bestrida den ska du vända dig till den som utfärdat boten, du hittar kontaktinformation på den gula boten. Även om du planerar bestrida en bot bör du först betala den.

Husbil och MC

MC parkerar du på ordinarie parkeringsplatserna för bil, och samma regler gäller. Specifik MC-parkering finns vid Systembolaget och restaurang Akropolis i centrala Orsa.

För kortare perioder kan även husbil parkeras på de vanliga parkeringsplatserna. Vill du stå längre än 24 timmar med din husbild hänvisar vi till avsedda platser. Dessa finns på Ställplats Kättingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och First Camp Orsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Parkering i terrängen är otillåtet.

Långtidsparkering

Om du ska resa med Inlandsbanan och kommer till Orsa med bil finns möjlighet till långtidsparkering (7 dygn) på Järnvägsgatan intill stationen. Det finns också en större långtidsparkering cirka 500 meter norrut från tågstationen.

Boendeparkering

Orsa kommun har ingen boendeparkering, vi hänvisar till din hyresvärd för alla frågor gällande detta.

Senast uppdaterad: 13 mars 2024