Kulturprogram

Publicerad: 16 februari 2023 Uppdaterad: 19 september 2023

Här hittar du information om programverksamhet som anordnas av kulturhuset och biblioteket i Orsa.

Fötter i balettskor på dansuppvisning.

Allsång

Måndag 16 oktober, 18.00
Tema: Geografi
Sånger framförda av musikgruppen " Resenärerna"

Måndag 20 november, 18.00
Sånger av Evert Taube framförda av "Orsa Viskompani"

Måndag 4 december, 18.00
Tema: Kläder
Sånger framförda av musikgruppen "Påklädarna"

Arr. Orsa kulturhus och Studiefrämjandet

Bokcirkel skönlitteratur

Boktitel

Då träffas vi

Sångfåglar av Christy Lefteri

18 augusti 10.30-12.00

Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos

29 september
10.30-12.00

Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari

20 oktober 10.30-12.00

En handfull vind av Negar Naseh

24 november 10.30-12.00

 

Dela dina läsupplevelser med andra i vår skönlitterära bokcirkel. Du kan läsa, och delta på träffen för, en eller flera av de fyra böckerna.

Anmäl dig i god tid innan till: erik.nilsson@orsa.se.

Författarbesök Joakim Hedin

28 september 18.00 på biblioteket

Möt författaren bakom den nya feelgoodboken En enda sommar som utspelar sig i Orsa med omnejd. Joakim Hedin kommer att berätta om sitt skrivande, vad just han vill bidra med till feelgoodgenren och så klart om den härliga Orsaboken som kom ut i somras.

Efter författarbesöket finns det möjlighet att köpa ett signerat exemplar av boken. Självklart har vi den även för utlån på biblioteket.

Välkommen!

Med start 12 september kör vi Shared Readingträffar på tisdagskvällar igen!

En Shared Readinggrupp möts kring en kort, inspirerande text. En utbildad läsledare läser texten högt och skapar utrymme för pauser och samtal. Genom att bjuda in till kravlös eftertanke får läsledaren och gruppen tillsammans texten att växa och väcka nya tankar.

Datum för träffar:
12 september 18.00-19.30
19 september 18.00-19.30
(OBS! Ingen träff 26 september)
3 oktober 18.00-19.30
10 oktober 18.00-19.30
17 oktober 18.00-19.30

Du kan anmälda dig till alla fem tillfällen eller enstaka tillfällen. Vi samtalar kring nya texter varje gång, oftast noveller, men även dikter och utdrag ur romaner. Anmälan senast 15.00 på måndagen samma vecka som respektive träff till: lena.nygren@orsa.se eller 0250-55 22 72. OBS! Kom ihåg att anmäla dig i tid! Max 8 personer/träff.

Mer om Shared Reading:

En Shared Readinggrupp består av åtta till tio personer som träffas tillsammans med en specialutbildade läsledare för att under 60 till 90 minuter lyssna på och samtala om den text läsledaren introducerar genom högläsning. Man träffas alltså utan att ha läst texten innan och lyssnar i lugn och ro på när läsledaren läser den högt. Man har texten framför sig så man kan följa med medan man lyssnar. Man talar både om texten och om känslor och tankar den väcker. Det är själva delandet och uppmärksamheten på vad texten väcker som är poängen. När man lyssnar och talar med varandra på det här eftertänksamma sättet växer både texten och gemenskapen.

Teaterföreställningen Gränsen i Kulturhusets konsthall

Lördag 14 oktober, 13.00

Ett tjockt rött streck har målats längst bort på gården där Nono bor. Där går gränsen. Det kliar i hela kroppen när Nono tänker på det där röda strecket. Det är förbjudet att gå över den röda gränsen men vad betyder egentligen förbjudet? Är det samma sak som farligt? Och gills det om man sträcker sig bara lite, lite över gränsen? Nono måste få veta!

Kari Hamfors Wernolf från Teater Kung & Drottning spelar Nono i denna minimusikal, skapad efter Maria Nilsson Thores underbara bok med samma namn.

Föreställningen passar för barn som är ungefär 2,5-6 år tillsammans med en vuxen.

Efter föreställning kan de som vill stanna på kreativ verkstad tillsammans med Orsa konstförening. Då får barnen möjlighet att uttrycka sig med färg och form utifrån teaterns tema.

Fri entré. Föranmäl dig och det/de barn du tar med dig till lena.nygren@orsa.se. Begränsat antal platser.

Bokcirkel: En övning i revolution av Kayo Mpoyi

I mitten av november kommer författaren och konstnären Kayo Mpoyi hit till oss på Orsa bibliotek för att ställa ut sin konst och träffa er låntagare. Inför detta besök erbjuder vi möjligheten att läsa och diskutera hennes roman "En övning i revolution" (2022). Vi ses alltså 8 november, kl 18.00, för att diskutera romanen i vår bokcirkel. Helgen därefter kan du träffa författaren. Vilken morot!

Endast 8 platser. Anmälan till lena.nygren@orsa.se eller 0250-55 22 72.

Under sitt besök kommer Kayo även att högläsa sin bilderbok för barn, hålla i en skrivarkurs för vuxna och närvara på vernissagen.

Mer om boken och författaren:

Kapi är mors yngsta dotter, hennes namn betyder den som föddes efter det barn som dött. Hon kommer till livet med ett uppdrag, hon ska trösta mor. Kapi och hennes syster flyttar med mor till Sverige, till den lyckliga trångboddheten med kusinerna, till mors mor, Ma, den som Kapis far alltid velat hålla familjen borta från. Nu vill Ma att mor ska lämna honom, att hon ska tala om för de svenska myndigheterna att han är farlig, tyrannisk. Men allt är upp till mor och ingen vet vad hon tänker. Kayo Mpoyi vill i sin andra roman undersöka minne och historia, likt en arkeolog söker den tolka sådant som aldrig berättades, en mors berättelse. Den handlar om en tystnad som upprepas generation efter generation. Om en kärlek som när och bryter ner. Om gemenskap, migration, arbete, om att föda och att tvätta. Och frågan som söker sitt svar är om fiktionen verkligen kan fylla tystnaden.

KAYO MPOYI är författare och konstnär som har skrivit tre böcker. Hennes debutroman "Mai betyder vatten" kom ut 2019 och därefter kom "En övning i revolution" 2022. Kayo har också skrivit bilderboken "Kitoko" som är illustrerad av Linn Grebäck. Ett offentligt konstverk, “Ett rådslag i skogen” (2022), som Kayo gjort kan ses i Jordbro centrum. Kayo skriver även för radio och studerar för närvarande på det femåriga programmet i fri konst på kungliga konsthögskolan.

Vi har spel både för nybörjare och avancerade spelare, spel som tar lång tid eller går fort att spela, spel för två personer och spel för flera. Det finns spel för alla åldrar men de flesta är från minst 8 år och uppåt. Spelen har stort fokus på samarbete och berättande.

Just nu kan du låna spelen under bibliotekets ordinarie öppettider och spela i våra lokaler. Men inom kort kommer du även att kunna låna hem dem, precis som böcker.

Vi har spelen:

  • Sagospelet Äventyr, rollspel för 6 år + men även yngre med vuxen
  • Blokus, 5 år +
  • Sagospelet Rymd, rollspel för 6 år + (de avancerade reglerna 10 år +)
  • Carcassonne, 7 år +
  • Sushi Go, 8 år +
  • Handbok för superhjältar, rollspel för 8 år +
  • Dixit, 8 år +
  • The Mind, 8 år +
  • Mio brädspelet, 9 år +
  • 7 Wonders, 10 år +
  • Codename Pictures, 10 år +
  • Ur Varselklotet, rollspel för 12 år +
  • Dungeons & Dragons (starter set), rollspel för 14 år +
  • Spirit Island, 14 år +

Våra öppettider

Se mer information på sidan Utställningar i kulturhuset.

Senast uppdaterad: 19 september 2023