Kulturprogram

Publicerad: 16 februari 2023 Uppdaterad: 26 februari 2024

Här hittar du information om programverksamhet som anordnas av kulturhuset och biblioteket i Orsa.

Fötter i balettskor på dansuppvisning.

Biblioteket

Skönlitterära bokcirkeln 2024

Datum

Boktitel

23 februari

Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang.
En roman om det lilla livets stora händelser. En slags powerballad i romanform. Det är också en berättelse om en bruksort och dess kamp för att få finnas kvar. OBS! Cecilia Klang kommer på författarbesök 6 mars.

12 april

Flickan som var jag av Hannah Beckerman.
En finstämd och varm relationsroman om identitet, tillhörighet och hemligheter.

24 maj

Döden och pingvinen av Andrej Kurkov.
Ett starkt porträtt av post-sovjetisk isolering där Kurkov hittar gott om utrymme för sin svarta humor.

Tid: 10.30–12.00
Plats: Biblioteket, Orsa kulturhus

Du kan delta i en eller flera av träffarna. Föranmälan i god tid innan respektive träff till erik.nilsson@orsa.se

Sportlovspyssel

Datum: 26 februari–2 mars
Tid:
Kulturhusets ordinarie öppettider
Plats: Biblioteket, Orsa kulturhus

Kom in och skapa dina egna figurer till vinterlandskapet. Skaparsalen är öppen för alla pysslare i alla åldrar under kulturhusets ordinarie öppettider:

 • Måndag 26 februari, klockan 12–18
 • Tisdag 27 februari, klockan 13–18
 • Torsdag 29 februari, klockan 12–18
 • Fredag 1 mars, klockan 12–16
 • Lördag 2 mars, klockan 10–14

Magiskt äventyr

Datum: 27 februari
Tid:
10.00–13.00
Plats: Biblioteket, Orsa kulturhus

Delta i ett magiskt äventyr på bibliotek. En förmiddag med spännande gåtor, utmaningar och samarbete under sportlovet för dig som är 10–12 år. Fri entré.

Anmälan via Ungdomsappen.

Ett lajv är ett spännande äventyr där du, tillsammans med de andra deltagarna, är med och påverkar det som händer i berättelsen. Det kommer finnas erfarna ledare som är där för att hjälpa och guida dig. De presenterar själva berättelsen och introducera de karaktärer och mysterier som du kommer att stöta på. Du kommer även att få klä ut dig i roliga och fantasifulla kostymer och kanske låtsas vara någon annan än dig själv för en stund.

Under lajvet deltar du i olika uppdrag och händelser. Det kan vara att söka efter förlorade skatter, lösa kluriga gåtor, eller samarbeta med andra deltagare för att övervinna utmaningar.

Var öppen för att använda din fantasi och kreativitet – det är precis det som gör lajv så roligt!

Datum: Onsdag 6 mars
Tid:
18.00
Plats: Biblioteket, Orsa kulturhus

Kom och träffa Cecilia Klang, en författare med särskilt öga för livet utan för storstaden och människorna där! Fri entré.

Vill du vara med i en bokcirkel inför författarbesöket, hör av dig till erik.nilsson@orsa.se

Vid författarbesöket på Orsa bibliotek kommer Klang att berätta om sig själv och sitt skrivande, om hur det är att skildra småsamhällen, om humor i skrivande och något om vilka genrer hon skriver inom. Vi kommer även att få ta del av ett smakprov ur hennes nästa bok som kommer ut i maj/juni 2024.

Cecilia Klang

Cecilia Klang (f 1980) är författare, copywriter och skribent bosatt i Gävle. Född och uppvuxen i det lilla brukssamhället Hofors.

2022 romandebuterade hon med Kan innehålla spår av Tommy Roos - en berättelse om den snart femtioårige Tommy i det lilla brukssamhället Forshammar som riskerar att förlora både fru och arbete, men som får hjälp från oväntat håll. Boken om Tommy är den första av tre planerade i Forshammarserien.

I maj 2023 kom den fristående uppföljaren I södra Norrland väntas regn. En roman om den 53-åriga Susanne Åkesson som ägnat sitt liv åt att hand om mannen, barnen, huset och den ensamstående mamman, och som plötsligt inser att hon inte längre är behövd.

Sommaren 2024 kommer den sista och avslutande delen i serien. Cecilia Klangs böcker har fått fina recensioner och kategoriserats som både feelgood, relationsromaner och arbetarlitteratur.

Högläsning för barn tillsammans med Orsa för mångfald

Datum

Språk

9 mars

Somaliska/svenska

6 april

Kurdiska (kurmanji)/svenska

4 maj

Arabiska/svenska

Kom och lyssna på högläsning på barnavdelning tillsammans med föreningen Orsa för mångfald. Högläsningen är för alla oavsett vilket modersmål du har och passar barn i åldern cirka 3–7 år (tillsammans med en vuxen). Ingen föranmälan.

Tid: 12.00
Plats: Barnavdelningen, Orsa bibliotek

Datum: Tisdag 19 mars
Tid:
18.00
Plats: Biblioteket, Orsa kulturhus

Tony Samuelsson är aktuell med nya romanen Kungen av Nostratien (2024). Hör honom berätta om boken i ett samtal med Dala-Demokratens kulturredaktör Ulf Lundén. Fri entré.

I Kungen av Nostratien (2024) drabbas bästsäljarförfattaren Göran Frid av sjukdom. Dessvärre är också hans senaste romanmanuskript i dåligt skick. Författaren John Forsman tar sig an uppdraget att i hemlighet göra romanen läsbar. Spökskrivandet tar alltmer märkliga vändningar och korsklipps med Johns hågkomster av en uppväxt på 1970-talet med sin ensamstående mamma som drev en damfrisering. Genom mammans vänskap med den berömde författaren Ivar Lo-Johansson lärde han som barn att känna denne och ett frö såddes till Johns eget författarblivande.

Mer om Tony Samuelsson
Tony Samuelsson (1961) växte upp i Farsta utanför Stockholm men bor sedan 1996 utanför Orsa i Dalarna. Bland hans mest kända böcker finns romanerna En grind av mörker (2004), Kafkapaviljongen (2014) och essäsamlingen Arbetarklassens bästa partytricks (2006). Samuelsson har genom åren tilldelats en rad priser och stipendier, bland annat VI:s litteraturpris 1993 och Svenska Akademiens stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond för unga, lovande författare.

Låna hem brädspel

Nu kan du låna hem brädspel precis som du gör med böcker på biblioteket.

Vi har spel både för nybörjare och avancerade spelare, spel som tar lång tid eller går fort att spela, spel för två personer och spel för flera.

Det finns spel för alla åldrar men de flesta är från minst 8 år och uppåt. Spelen har stort fokus på samarbete och berättande.

Vi har spelen:

 • Blokus, 5 år +
 • Sagospelet Rymd, rollspel för 6 år + (de avancerade reglerna 10 år +)
 • Carcassonne, 7 år +
 • Sushi Go, 8 år +
 • Dixit, 8 år +
 • The Mind, 8 år +
 • Mio brädspelet, 9 år +
 • 7 Wonders, 10 år +
 • Codename Pictures, 10 år +
 • Ur Varselklotet, rollspel för 12 år +
 • Dungeons & Dragons (starter set), rollspel för 14 år +
 • Spirit Island, 14 år +
 • Sagospelet - äventyrsspel
 • Handbok för superhjältar - rollspelet

Våra öppettider

Konsthallen

Kulturmingel

Datum: 24 april
Tid:
18.30

Inspirerande träff med underhållning och tilltugg för kulturaktörer i Orsa med omnejd. Vi publicerar detaljerat program och meddelar plats för träffen i april.

Vill du presentera en idé eller ett verk, spela en låt eller berätta om din verksamhet på fem minuter på kulturminglet i april, hör av dig till oss på kultur@orsa.se.

När vi tog fram det nya styrdokumentet ”Program för kultur” var det många som efterfrågade träffar där vi kan mötas, lära av varandra, hitta nya samarbeten och ta del av inspirerande och nyttig information. Vår avsikt är därför att anordna kulturmingel vid 4–5 tillfällen per år. Vi vill lyfta och stötta er kulturaktörer!

Undrar du om de här träffarna är för dig? Ja! Vi menar dig som arrangerar tillfällen med teater, dans, musik, text och annat, och dig som målar, dansar, sjunger, filmar, spelar, skriver eller på andra sätt skapar konst. Men även dig som tar vara på vårt kulturarv, både det materiella och det immateriella och dig som jobbar eller engagerar dig i kultur genom företag, kommun, ideella föreningar eller studieförbund. Känner du dig fortfarande osäker på om du ska komma, bara anmäl dig och kom, eller hör av dig till oss!

Vi kommer att fotografera och filma korta filmsnuttar under arrangemanget. Bilderna och filmerna kan komma att publiceras på orsa.se, Instagram och Facebook. Vill du inte vara med på bild eller film går det bra att kontakta kultursamordnare Lena Nygren innan eller under arrangemanget.

Se mer information på sidan Utställningar i kulturhuset.

Senast uppdaterad: 26 februari 2024