Kulturprogram

Publicerad: 16 februari 2023 Uppdaterad: 27 juni 2024

Här hittar du information om programverksamhet som anordnas av kulturhuset och biblioteket i Orsa.

Fötter i balettskor på dansuppvisning.

Kulturhuset och biblioteket

Välkommen in till oss under Yrorna, onsdagarna 3, 10, 17, 24 och 31 juli! Vi har då öppet två timmar längre än vanligt, till klockan 20.

Vi har samlat ett stort antal smakprover, ett dikt-bål fullt med ord av Birgitta Lillpers, Burcu Sahin, Tage Danielsson, Mona Monasar, Louise Glück, Kristina Lugn, Karin Boye, Yahya Hassin, Göran Greider och många fler, som du kan njuta av. Diktprovningen finns i Kulturhusets huvudentré.

Vi håller också utställningarna "Once Upon a Mountain" i konsthallen och "Hugget i sten" i Skaparsalen öppna, samt barnavdelningen.

Öppet till klockan 20 under Yrorna. Välkommen in!

Stenkul - barnaktivitet om sandsten

Fredag 2 augusti 12.00 på kulturhuset

Mats Larsson läser delar ur sin bilderbok Alfred Jordborraren åker till Siljansringen. Tillsammans med pedagogen Lotta Carlegård berättar och levandegör de hur meteoritnedslaget skapade Siljansringen, varför det är så fina badstränder i Orsa och varför sandsten funkar som fotfil.

Mats Larsson är geotekniker, guide och barnboksförfattare från Rättvik. Han har arbetat med jord, berg och vatten i hela sitt liv och tycker om att dela med sig av sin kunskap till både barn och vuxna.

Lotta Carlegård är dalaguide, utomhuspedagog och läromedelsförfattare från Falun. ”Upplev och lär!” är hennes motto. Genom att lyfta platser, natur, historia och människorna som skapat de kulturmiljöer vi har idag, för hon kunskapen vidare.

Aktiviteten passar barn i åldrarna cirka 4-9 år.

Föranmälan senast 30 juli till lena.nygren@orsa.se.

Skogens röst

En visning av en dokumentärserie av Barbro Björkfelt introducerad av Eeva-Stiina Löönemo

6 augusti 18.00 i Skaparsalen

Fri entré

Orsa Kulturhus arrangerar i samarbete med konstnären Emilia Bergmark en specialvisning av dokumentärserien ’Skogens Röst’ av Barbro Björkfelt, med en live-introduktion av Eeva-Stiina Löönemo, skogsaktivist i Finland och programledare i serien. Genom introduktionen får vi ett nordiskt perspektiv på skog och skogsbruk och ser att Sverige och Finland har många gemensamma utmaningar och kanske också lösningar.

Skogen har varit grundläggande för att bygga det land vi har idag. Skogen är grunden för vårt välstånd och för vår nationalromantiska kultur, vår identitet. Men vi kan inte hugga ner skogen och låta naturen försvinna eller förtvina till förmån för skogsbruk, asfalt och betong. Om vi själva, vi människor, vill överleva behöver vi tala om skogen och vem den är till för. Serien Skogens röst vill ge skogen den röst den inte har, genom att låta forskare och experter som studerar skogens ekosystem tala.

---------------------------------------------------

Visningen av Skogens röst är en del i skulptören och textilkonstnären Emilia Bergmarks konstnärliga forskningsprojekt Skogen för träden. Under sommaren 2024 befinner hon sig på residens i Orsas skogar. Här kommer hon att arbeta på ett konstnärligt forskningsprojekt om skog och skogspolitik i dagens Sverige. Bergmark skapar berättande bildvävar som synliggör förändringarna i vår omvärld i den pågående biodiversitets-och klimatkrisen. Till 2025 års sommarutställning i Orsa konsthall kommer hon att skapa en storskalig narrativ bildväv som gestaltar några av de politiska, biologiska och ekonomiska historierna som hon hittar i Orsas skogar.

Projektet genomförs i samarbete med Orsa besparingsskog och Naturskyddsföreningen Orsa.

Utan kärlek är jag...

Med Bahar Faraz och Jeanette Löfgren

Lördag 21 september 14.50.

Kom i tid, dörrarna stängs 15.00.

Ta gärna med dig ett objekt som påminner dig om kärlek.

Utan kärlek är jag ..." är ett performance och en upplevelse som utmanar, rör och inspirerar. Det är en inbjudan att reflektera över vad kärlek betyder för oss och hur dess närvaro eller frånvaro formar våra liv. Genom att utforska kärlekens mångtydighet, strävar denna performance efter att öppna hjärtan och sinnen, och påminna oss om kärlekens centrala roll i den mänskliga upplevelsen.

Kärlek är ett mångtydigt begrepp och det är precis den mångtydigheten som vi ska utforska i denna performance. Vi dyker in i kärlekens olika former och uttryck, och undersöker hur kärlek kan vara både en källa till styrka och sårbarhet. Genom att väva samman personliga berättelser och universella teman, skapar vi en mosaik av känslor som speglar kärlekens komplexitet.

Publiken bjuds in att delta i denna emotionella utforskning genom interaktiva element och subtila inbjudningar till reflektion. Genom att ställa frågor, dela minnen och upplevelser, skapar vi en kollektiv upplevelse där varje individs relation till kärlek får plats. Detta bidrar till en djupare förståelse och empati för kärlekens många ansikten.

--------------------------------

Bahar Faraz är född och uppvuxen i Iran men bor sedan många år i Sverige. Hon började med performancekonst då hon fick möjligheten att studera för Marina Abramović, en av världens mest kända performancekonstnärer. I kursen jobbade de med uthållighet, disciplin och att tänja på kroppens gränser. För Bahar är ett performance något som händer i nuet, något som existerar medan det pågår, men det börjar redan när hon får idén. Genom hela processen, från planering till genomförande, har hon fokus på hur hjärna och kropp samspelar med varandra för att ta sig igenom utmaningen.

Här kan du läsa mer om Bahar Faraz. Länk till annan webbplats.

--------------------------------

Jeanette Löfgren har både svensk och samisk härkomst då hennes mormor kommer från ett sydsamiskt område i Västerbotten. När hennes mormors pappa gifte sig med en svensk kvinna och de blev bofasta räknades de inte längre som samer. Jeanette känner därför ett tomrum kring sin samiska identitet även om hon idag räknar sig som same och röstar i sametinget. Men Jeanettes ursprung är också grunden för den villkorslösa kärlek som finns inom henne. Den starka kraften har hon nytta av, både i sitt arbete som psykolog och som konstnär.

Fåglarnas skolgård

Dansföreställning för barn

Lördag 2 november 12.00

Föreställningen passar barn cirka 5-10 år tillsammans med en vuxen. Föranmälan senast 28 oktober till lena.nygren@orsa.se

Fåglarnas skolgård är en varm och humoristisk dansteaterföreställning om småfåglarnas skolgård. Fåglar som liknar människor och är snitsiga, fiffiga, snabba, veliga, vaggande och vingliga. Vi dansar en skolgård och den stora kärleken till andra småfåglar. På skolgården finns också de två kompisarna, dödsbästisarna, och en berättelse om hur det kan kännas när vänskap förändras.

Föreställningen undersöker vänskap, förändring, allas våra egenheter och hur vi människor är med varandra. Fåglarnas skolgård vill prata om skolgården som lekplats och slagfält, om värme, kärlek och rädsla. Om hackordning. Blod och fjädrar. Om luft och tyngd och rymd. Och om vänskap som förändras. Fåglarnas skolgård handlar om fåglar som liknar människor. I detta allkonstverk dansar vi värme och den stora kärleken till leken och andra småfåglar.

Låna hem brädspel

Nu kan du låna hem brädspel precis som du gör med böcker på biblioteket.

Vi har spel både för nybörjare och avancerade spelare, spel som tar lång tid eller går fort att spela, spel för två personer och spel för flera.

Det finns spel för alla åldrar men de flesta är från minst 8 år och uppåt. Spelen har stort fokus på samarbete och berättande.

Vi har spelen:

  • Blokus, 5 år +
  • Sagospelet Rymd, rollspel för 6 år + (de avancerade reglerna 10 år +)
  • Carcassonne, 7 år +
  • Sushi Go, 8 år +
  • Dixit, 8 år +
  • The Mind, 8 år +
  • Mio brädspelet, 9 år +
  • 7 Wonders, 10 år +
  • Codename Pictures, 10 år +
  • Ur Varselklotet, rollspel för 12 år +
  • Dungeons & Dragons (starter set), rollspel för 14 år +
  • Spirit Island, 14 år +
  • Sagospelet - äventyrsspel
  • Handbok för superhjältar - rollspelet

Våra öppettider

Se mer information på sidan Utställningar i kulturhuset.

Senast uppdaterad: 27 juni 2024