Utställningar i kulturhuset
Här kan du läsa om våra tillfälliga och permanenta utställningar i Konsthallen, Skaparsalen och glasmontern i entrén (Ostkupan).
Utställningar i Konsthallen
Utställning: Dricker ljus ur natthimlar
Konstnär: Therese Lindqvist Persson
Pågår: 17 augusti - 14 september
Vernissage: 17 augusti kl 12.00-14.00
(Biblioteket är ej öppet, endast öppet för vernissage).
Musik vid vernissagen av Alex Tael med gäst.
En utställning i serien Konstnärliga Orsabor.
I den här utställningen vill vi lyfta en konstnärlig Orsabo som hållit på med konst och musik i stort sett hela livet. I utställningen Dricker ljus ur natthimlar får vi möta Therese Lindqvist Persson och hennes färgstarka och uttrycksfulla konst.
Therese brinner för kreativt skapande som metod för att bearbeta svåra känslor. För henne har konsten varit till stor hjälp då hon drabbades av svår postcovid i januari 2022. Hennes andning och ork har blivit påtagligt försämrad och livet har förändrats drastiskt för henne och familjen. Hon kan i nuläget inte ens ta kortare promenader. Sången och musiken som varit en stor del av hennes liv kan hon bara utföra kortare stunder. Som tur är kan hon måla och det har på ett sätt varit en räddning för henne.
Hon talar varmt om de olika terapeutiska metoderna bildterapi och konstterapi som redskap för läkning. Det prestigelösa skapandet som motvikt till samhällets normer och krav är också viktigt för Therese. I framtiden hoppas hon kunna vägleda andra med stöd av ett flertal olika utbildningar inom kreativt skapande och konstterapi som hon gått genom åren.
Att släppa kontrollen, öppna upp sitt inre och hitta bilder i det undermedvetna kan vara transformerande, menar Therese och berättar vidare. - När jag målar utgår jag från en känsla, aldrig från ett motiv, sen handlar det om att måla sig igenom tunga känslor som kan dyka upp.
Therese beskriver själv sin konst som ” färgstark och uttrycksfull med existentiella teman”.
Utbildningar
-Projektverkstan, Södra Sthlms Folkhögskola. Utbildning i projektarbete med projekt inom konst och musik, 2 år. 2008-10
-Ämneslärarutbildningen med Bild som huvudämne, 1 år. Högskolan Dalarna. 2013-14.
-Levandeverkstadspedagogutbildning, Södra Sthlms folkhögskola. 1 termin. 2010
-Utbildning till konstterapi utövare. Nätbaserad via holistiska kurser. Pågående från 2023.
Utställningen arrangeras av Orsa Kulturhus.
Kiitos Kiitos Mirakel - en utställning i Full Blom!
28 september – 26 oktober 2024
Välkommen till en utställning som handlar om att finna tröst i blommornas värld. När livets kaos och förändringar känns överväldigande, är det ofta i naturen och trädgårdens famn som vi finner lindring.
När min mamma blev sjuk hade vi en trädgård att samlas i, umgås och arbeta med. Tillsammans återskapade vi en plats fylld av blomstrande fägring, färger och liv. Där förvandlades svårmod till glädje. Livet och dess cykler, liksom förgänglighet, blev tydliga. Vi lärde oss att acceptera det oundvikliga: döden. Och så blev det, för under de två sista somrarna av hennes liv fick hon njuta av att plocka blommor varje dag.
Kiitos Kiitos Mirakel.
Nina Sinkkonen är utbildad fotograf och konstnär vid Högskolan för fotografi (numera Akademi Valand) i Göteborg. Inspirationen att uttrycka sig genom och av naturen kommer ur egna iakttagelser och erfarenheter i livet. En önskan om att söka tröst men också att ge betraktaren tröst och hopp att se det vackra runt omkring oss.
--------------------
Vernissage: Lördag 28 september, 12.00.
Välkommen till vernissagen av utställningen Kiitos Kiitos Mirakel där fotografen och konstnären Nina Sinkkonen tillsammans med sångerskan och musikern Anna Heikkinen skapar en magisk performance. Här möts deras olika världar för att tillsammans skapa något helt nytt och inspirerande!
Nina och Annas gemensamma resa började för många år sedan när de upptäckte att deras rötter sträcker sig tillbaka till det historiska Karelen (Finland). Båda har rest dit med sina fäder och delat starka minnen, vilket har lagt grunden till en vänskap och ett delat arv.
Nina har länge utforskat sina finska rötter och vad det innebär att vara sverigefinsk, medan Anna, med sitt band Anna Heikkinen och Längtans kapell, har turnerat runtom i Sverige och delat sin pappas berättelse om Karelen och flytten till Sverige. Nu samlas de som minnesbärare av sina förfäders historia och söker efter tröst och hopp i det vackra som kan växa ur det som skaver.
Under denna vernissage speglar de varandras uttryck och erfarenheter, och låter sin kreativitet lysa igenom för första gången. Upplev en unik sammanflätning av konst, musik och gemenskap!
Utställningar i Skaparsalen och Ostkupan
Orsadräkten, permanentutställning med säsongsbetoning
I entrén på Kulturhuset finns det en stor glasmonter med en dräktutställning.
I samarbete med Orsa hembygdsförening visas Orsadräkten på dockor, där klädesplaggen och miljön varieras efter säsong.
I montern finns även informationsskyltar där du kan läsa om dräkterna och Orsa hembygdsförening.