Utställningar i kulturhuset

I Kulturhusets konsthall och glasmontern i entrén hålls det olika utställningar. Här kan du läsa om våra pågående och kommande utställningar i konsthallen.

Livsvisan

9 september - 7 oktober

Vernissage med boksläpp, lördag 9 september, 12.00.

På lördagarna 16, 23, 30 september och 7 oktober finns Liselott Fagerlund på plats i konsthallen, kl 10.00 - 14.00.

Det här är en utställning skapad av fem konstnärer med boken ”Livsvisan” som utgångspunkt. Författare och illustratör till boken är Liselott Fagerlund som är en av utställarna. De andra konstnärerna är: Inga-Britt Ax Ambrosiusson, Emma Frost, Linda Pers och Ann Nises.
De har arbetat var för sig med olika tekniker som skulptur, film, konsthantverk och måleri i den här utställningen.  

Konstnärerna har inspirerats av olika personligheter och miljöer ur boken. Den röda tråd som löper genom både boken och utställningen är frågeställningar som handlar om ensamhet och kommunikation. Vad är lycka och vad gör oss lyckliga? Är det mycket pengar eller tacksamhet för det lilla vi ändå har? Bokens handling utspelas både i dåtid och nutid.   

Presentation av konstnärerna

Liselott Fagerlund är utbildad inom bildkonst, hantverk och konstvetenskap. Hon är även utbildad Dalaguide och har arbetat som bildlärare i grundskolan. Som konstnär arbetar hon med måleri, collage och textil design.
Inspirationen kommer från musik, natur och händelser i livet.
Boken "Livsvisan" kom till ur olika upplevelser från arbetslivet, miljöer och personer hon mött.
Liselott älskar att arbeta med människor och hennes ledord är respekt, inspiration och kommunikation.

Inga-Britt Ax Ambrosiusson driver företaget IBAXA – slöjd och form. Inga-Britt bor i Våmhus. Hon har utbildat sig i slöjdtekniker på Mora Folkhögskola och på Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk. Hon är allslöjdare och slöjdar i de flesta material. Gräs, mossa, trä, rostiga föremål, bär och tyg, garn och är även pappersblomstillverkare. Av detta kan det bli kronor, kransar, festspiror och småslöjd med täljkniv.
Inspirationen hämtar hon från naturen samt vår gamla folkkonst, prakten, grannlåten och skaparglädjen.

Emma Frost är sömmerska och textilvetare med fokus på traditionella hantverkstekniker. Hon kommer från Mora men bor numera i Leksand och jobbar framför allt med sömnad slöjd och kunskapsförmedling.
Emma arbetar mest i naturmaterial och med metoder som kräver få redskap. Favoritmaterialet är ull. Inspirationen hämtar hon ofta från äldre hantverksföremål, men även från kulturella företeelser eller ur de begränsningar och möjligheter som enkla hantverkstekniker ger.

Linda Pers är 45 år och bosatt i Mora. Hon är född och uppvuxen i Falun, och har i vuxen ålder flyttat runt en del i Sverige.
Kreativt skapande är en viktig del i hennes liv; allra helst målar hon med akrylfärger och experimenterar med olika tekniker. Akrylen är mångsidig och tillåtande, vilket tilltalar henne. Linda får sin inspiration bland annat från musik, böcker, natur, film och annan konst.

Ann Nises jobbar främst med serigrafi (screentryck), digital konst och numer även med skulptur. Det finns även skiktmåleri i olja och stora akvareller på agendan. I sin konst kommunicerar hon ofta demokrati, empati och civilkurage.
Dalakulturen var ingången till måleriet i hennes ungdom. Hon gick sen vidare med bildkonst i olika tekniker. När hon utbildade sig till bild och designlärare kom den digitala konsten för att stanna. Foto, film och olika kreativa program kompletterar skapandet.
Inspirationen kommer från gatukonst världen över och från Anns andra arbete på Mora gymnasium. Digitala produktioner är näring för hennes kreativitet. Hon tycker verkets titel är mycket viktig och försöker undvika att återupprepa sig vad gäller teknik eller form för att tvinga sig att tänka nytt.

Här kan du se en video med verk av Ann. Länk till annan webbplats.

Orsa Kulturhus i samarbete med Orsa Konstförening.

2 skulpturer i vit sten

Utställningen Gravitation av Pontus Ersbacken

21 oktober - 18 november

Vernissage: Lördag 21 oktober kl 12.00

Pontus Ersbacken skapar skulpturer, ofta för offentliga miljöer i sten och metall.

Så här skriver konstnären själv om denna utställning:

I denna installation vill jag illustrera hanteringen av vikten i stenmaterialet som metafor för den inre tuffa processen i skapandet. Likt en expedition upp för ett okänt berg ingen tidigare bestigit. När jag tar mig an stenmaterialet vill jag intuitivt hitta nya passager som formger min stig inåt materialet och mig själv. Jag vill inte bestämma allt för mycket innan vilket jag refererar till ett redan avklarat berg på kartan. Konst ska enligt mig vara en upptäcktsresa som bjuder på mentala utmaningar där jag skapar nya former och möten i ett abstrakt kluster.

Som skulptör ställs jag inför både psykiska som fysiska påfrestningar men med rätt redskap och tekniker kan jag ta mig förbi hindren och nå toppen. Det är alltid svårast de första dagarna innan jag hittat rätt led att klättra, när jag väl funnit den röda tråden följer jag den tills slutmålet. Jag är otålig och arbetar hårt för mina resultat där jag använder både traditionella tryckluftsmaskiner och diamantkapskivor, finishen gör jag för hand med vatten och sandpapper.
Människan har i tusentals år hanterat sten för olika tidsbeständiga monument. Att formge men också bryta och förflytta tung sten är fortfarande en stark drivkraft i världen. Ett hårt material men som lämpar sig väl för skulptering med rätt verktyg. Materialen består av marmor, Alabaster, trä, rep och klätterutrustning som tillsammans befinner sig i en harmonisk balans av teknik, fantasi och kreativt kaos.

Konstnärens hemsida. Länk till annan webbplats.

"I skogens tecken" är en utställning av Vildhjärta som handlar om att hämta kraft i naturen.

Konstnärens hemsida. Länk till annan webbplats.

En utställning arrangerad av Orsa konstförening.

Senast uppdaterad: 25 september 2023