Koppången

Koppångens naturreservat, Orsas pärla, är främst känd för sin vackra storslagna natur, stora värdefulla myrområden och att det är snösäkert många vintermånader varje år.

Här kan du vandra under barmarkssäsongen och åka skidor på vintern. Det finns flera olika leder som på vintern körs upp med skoter och på vårvintern finns chans för fantastisk skidåkning på skaren.

Parkering endast på anvisade platser. Parkering utmed E45 är inte tillåten. Skyltning om ytterligare parkeringsplatser hittar du på informationstavlor vid stora parkeringen.

Led- och snöinformation

14 maj 09:40

Nu är skidsäsongen slut på koppången. Barfläckar dominerar med enstaka snöfläckar. Mer snö i nordsluttningar och skuggpartier.

Snödjup 0-50 cm.

En karta över lederna finns längst ner på sidan.

Obs! Skoterförbud i hela reservatet!

Prins Gabriels barnskidled

Vintern 2021 öppnar prins Gabriels skidled! Det är en dopgåva till prins Gabriel, hertigen av Dalarna, från dalfolket, som kommer alla dalabarn till del! Skidleden är två kilometer lång och passar såväl stora som små. Leden startar vid den stora parkeringen vid E:45 och längs med vägen finns lärorika och roliga skyltar anpassade för barn och halvvägs in ligger slogboden Björnidet där ni kan pausa och ta en fika.

Prins Gabriels skidled

Nyhet 2020

Nu finns en alldeles nybyggd slogbod att nyttja i Koppångens naturreservat.

Vid slogboden finns en eldstad samt bord och bänkar under tak. Här får många plats. Men tänk på att hålla avstånd till andra besökare med tanke på coronaviruset.

Ved finns i vedskjulet intill, vänligen hushåll med den. Såga och klyv gärna upp lika mycket som du använder. Hjälp oss även genom att hålla rent på platsen.

Slogboden står ca en kilometer upp längs grusvägen från parkeringen vid E45:an till Blomtäkt.

Slogbod vid Blomtäktsvägen på Koppången

När du ska besöka Koppången utgår du enklast från stora parkeringen som ligger längs E45:an ca 30 km norr om Orsa. Parkeringen ligger på höger sida ca
1 km efter att man passerat naturreservatsskylten färd söderifrån. Där finns också information om reservatet och foldrar med bland annat ledkartor. Foldrar finns även att ta vid Blomtäkt och Tunturi. Parkeringsfickor finns även lägre norrut längs E45:an och längs Rosentorpsvägen.

I Blomtäkt och Flickeråsen finns raststugor som är öppna för allmänheten. I Blomtäkt finns kamin och öppen spis i stugan och grillplats utomhus. I Flickeråsen finns öppenspis. Det går utmärkt att övernatta i båda stugorna, där finns breda träbritsar. Du får stanna i en eller två nätter.

I Tunturi finns en slogbod med eldstad som är till för alla.

Ved finns både vid Blomtäkt, Flickeråsen och Tunturi. Var god elda så sparsamt som möjligt så att veden räcker till fler.

Trafikverkets webbplats Länk till annan webbplats. kan du se aktuell temperatur och nederbörd vid väglagskameran vid E45. Klicka på bubblan vid Koppången.

Karta över leder på Koppången
Senast uppdaterad: 27 augusti 2021