Folkomröstningen om vindkraftsprojektet avbryts

Publicerad: 4 juni 2024

Kommunfullmäktige beslutade under det extrainkallade mötet den 4 juni att avbryta folkomröstningen om vindkraftsprojektet i Noppikoski och Jordikamäck. Det innebär att det inte längre går att rösta i folkomröstningen.

Vindkraftsverk, blå himmel med moln och träd i förgrunden. Foto.

Vindkraftsbolaget DalaVind berättade den 28 maj att de tänker dra tillbaka sin ansökan till Länsstyrelsen om att få bygga vindkraftsparker i Orsa kommun. Kommunen kallade därför till ett extra kommunfullmäktige tisdagen den 4 juni, förslaget var att avbryta folkomröstningen om vindkraft.

Folkomröstningen avbryts från och med 5 juni

Frågeställningen i folkomröstningen var ”Ska Orsa kommun tillåta vindkraftsprojekten Noppikoski och Jordikamäck?” och svarsalternativen är ja, nej eller avstår.

Kommunfullmäktige beslutade under det extrainsatta sammanträdet den 4 juni att avbryta folkomröstningen. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

Valnämndens beslut efter kommunfullmäktige

Det är valnämnden som enligt kommunallagen ska fullfölja det kommunfullmäktige beslutar, det vill säga organisera och genomföra val och redovisa valresultat.

På ett extrainsatt möte direkt efter kommunfullmäktige den 4 juni fattade valnämnden beslut om:

  • att med omedelbar verkställighet avbryta folkomröstningen
  • att plocka bort samtliga röstsedlar gällande folkomröstningen
  • att de oöppnade kuverten med röstsedlar ska arkiveras i fyra veckor och därefter destrueras

Se webbsändningen av kommunfullmäktiges extrainsatta möte

Här kan du i efterhand se webbsändningen av kommunfullmäktiges möte den 4 juni

Fortsätt att rösta i EU-valet

Även om folkomröstningen om vindkraftsprojektet nu avbryts fortsätter valet till EU-parlamentet. Du kan läsa mer om hur du förtidsröstar eller röstar under valdagen den 9 juni här

Senast uppdaterad: 4 juni 2024