Nyheter från kommunstyrelsens möte 17 juni

Publicerad: 17 juni 2024

Här kommer en kort sammanfattning av några av de ärenden som var uppe på kommunstyrelsens agenda måndagen den 17 juni 2024.

En hand håller i en ordförandeklubba. Foto.

Kommunstyrelsen godkänner avsiktsförklaringen om samverkan för barn och unga med skadligt bruk- och beroendeproblematik i Dalarna.

Sammanfattning

Så kallade Maria-verksamheter (Maria Ungdom alternativt MiniMaria) finns på flera håll i mellersta och södra Sverige och vänder sig till unga med skadligt bruk eller beroende, samt de ungas närstående. I Dalarna saknas i dagsläget en sammanhållen vårdkedja för unga med skadligt bruk och beroende, liksom integrerade arbetssätt och en struktur för samverkan kring denna sårbara målgrupp.

En MiniMaria-verksamhet skulle innebära samverkans-och samordningsvinster avseende insatserna till målgruppen och bidra till en högre kvalitet för unga dalainvånare. Det är troligt att det integrerade och tvärprofessionella arbetssättet som en MiniMaria-verksamhet innebär skulle skapa bättre förutsättningar för ändamålsenliga insatser, jämfört med förutsättningarna i dagsläget och jämfört med vad var och en av parterna själva skulle kunna stå för/åstadkomma för den enskilde.

De senaste åren har det i olika sammanhang förts diskussioner om behovet av att starta upp en liknande verksamhet anpassad och avgränsad till Dalarnas behov och förutsättningar. Välfärdsrådet har därför givit Länschefsnätverket i uppdrag att ta fram en utredning om förutsättningarna för en MiniMaria-verksamhet i Dalarnas län. Utredningen är nu klar och välfärdsrådet har i april rekommenderat respektive kommun och Region Dalarna att godkänna en
avsiktsförklaring som nästa steg i ett eventuellt etablerande av ny gemensam verksamhet.

Genom att anta en avsiktsförklaring är tanken att det blir klartecken för att omgående gå vidare med ett grundligare utredande av de konkreta förutsättningarna för samverkan inom ramen för en MiniMaria-verksamhet.

Kommunstyrelsen antar handlingsplanen för brottsförebyggande arbete 2024 – 2025.

Sammanfattning

I förslaget till Handlingsplan för brottsförebyggande arbete har välfärdsbrottslighet och trygghetsfrågor angetts som prioriterade områden. För att förebygga välfärdsbrottslighet kommer kommunen fokusera på att identifiera risker och jobba med att höja kompetensen inom sina verksamheter. Fokus på trygghetsfrågor kommer göras genom digitala trygghetsvandringar, det vill säga att invånare får markera otrygga platser på en digital karta och att kommunen ska kommunicera olika trygghetsinsatser.

Här kan du läsa mer om vad handlingsplanen innehåller

Kommunstyrelsen beslutar att det är lämpligt att pröva åtgärden i en planprocess.

Kommunstyrelsen har, i enlighet med 5 kap. 5 § plan- och bygglagen, prövat begäran om planbesked och avser att inleda en planläggning.

Beslut att anta planförslaget bedöms kunna fattas tidigast år 2027. Bedömningen är preliminär och beroende av framtida prioriteringar av planläggning.

Sammanfattning

Planenheten mottog den 24 februari 2024 en begäran om planbesked för del av fastigheten Bäcka 1:10, strax öster om Bäcka. Sökande vill att en ny detaljplan ska tas fram för att möjliggöra för cirka 25 bostadstomter med möjlighet till permanent- eller fritidsboende samt ställplatser för husbilar.

Kommunstyrelsen godkänner förslaget till markanvisningsavtal som kan skapa nya bostäder vid Lillån.

Sammanfattning

Ett byggföretag har anmält intresse för att köpa fastigheten Ulas 2 vid Lillån för att bygga flerbostadshus med två våningar och totalt 10–12 lägenheter.

Här kan du läsa mer om markanvisningsavtalet Ulas 2

Kommunstyrelsen beslutar att Orsa kommun ansluter sig till Länsstyrelsens strategi "Ett jämställt Dalarna" och beslutar att prioritera följande områden i kommunens jämställdhetsarbete:

  • Sjukhälsotalet bland flickor och kvinnor ska minska.
  • Öka jämställdheten kopplat till företagande och innovation.

Sammanfattning

Ett jämställt Dalarna (2024–2027), som lanserades den 8 mars 2024, är Länsstyrelsen Dalarnas strategi för att främja jämställdhet. Syftet med strategin är att stärka arbetet för ökad jämställdhet i länet.

Strategin avgränsar arbetet med jämställdhet i tre områden: skola och utbildning, arbetsplats och företagande samt hem och privatliv. För varje område presenteras nyckeltal och förslag på åtgärder i strategin. Aktörer som arbetar eller vill arbeta aktivt med jämställdhet har möjlighet att ansluta sig till strategin.

Fördelarna för verksamheter som ansluter sig till strategin och som erbjuds av Länsstyrelsen inkluderar:

  • Spridning av lärande exempel kring praktiskt jämställdhetsarbete.
  • Plats i Länsstyrelsens jämställdhetsnätverk.
  • Erfarenhetsutbyte med andra verksamheter.
  • Förmedling av kontakter mellan aktörer som arbetar med liknande insatser och tips om framgångsrikt utvecklingsarbete.
  • Övergripande stöd i arbetet med jämställdhet.

Länsstyrelsen förväntar sig att verksamheter som ansluter sig ska:

  • Bedriva ett aktivt arbete med jämställdhet inom någon del av eller hela
    verksamheten.
  • Fatta ett ledningsbeslut om att ansluta sig till Ett jämställt Dalarna.
  • Beskriva kortfattat hur verksamheten bidrar till Ett jämställt Dalarna.
  • Utse en kontaktperson för arbetet och meddela Länsstyrelsen vem det är.
  • Synliggöra och dela med sig av sitt jämställdhetsarbete till andra verksamheter i länet.

För Orsa kommun finns det flera fördelar med att ansluta sig till strategin. Förutom möjligheten till nätverkande och lärande erbjuds även stöd från Länsstyrelsen. Dessutom är strategin utformad så att kommunens jämställdhetsarbete kan anpassas till ett eller flera specifika områden. Det innebär att Orsa kommun själv kan välja vilka områden som ska
prioriteras när det gäller jämställdhetsarbete. Slutligen är det värt att nämna att jämställdhet är en grundläggande komponent i social hållbarhet och inkludering, där det senare redan är ett politiskt uppdrag för kommunens verksamheter.

Senast uppdaterad: 17 juni 2024