Orsa-Skattunge Hembygdsförenings ”Digital spridning, barnböcker och musik på Orsamål" solklar vinnare till visionspengen

Visionspengsomröstningen är nu avslutad och visionspengsbudgeten kommer att räcka till projekten "Digital spridning, barnböcker och musik på Orsamål" och "Aktiv inspirationsgård för unga". Stort tack till alla föreningar som skickat in bidrag.

233 Orsabor har engagerat sig i årets visionspeng och varit med och röstat. Stort tack för det. Flest röster fick Orsa-Skattunge Hembygdsförenings ”Digital spridning, barnböcker och musik på Orsamål" med 106 röster. Som god tvåa kom Ängklockans 4H:s "Aktiv inspirationsgård för unga" med 54 röster.

Här följer en sammanfattning av bidragen:

Förslag 1: Ta tillvara, bytesbutiken 2.0
ECCE (Ecological Community for Creative Education) är en ideell förening som hållit i diverse kulturella och sociala arrangemang i Skattungbyn. Syftet med detta projekt är att nu mer strukturerat kunna öppna upp ett utrymme för lärande, gemenskap, glädje och utbyte. Att lära sig kunskaper om att förlänga kläders livslängd i att lappa och laga. Att ta vara på de textilier som av olika anledningar ej är brukbara längre och ge dem nytt liv i form utav mattor, väskor, lapptäcken.

Förslag 2: Digital spridning, barnböcker och musik på Orsamål
Orsa-Skattunge Hembygdsförening har ansökt om visionspeng för att stärka Orsamålet som en del av Orsas lokala identitet. Projektet har som mål att:

  • Sprida kunskap om och främja användningen av Orsamålet i alla generationer.
  • Göra Orsamålet tillgängligt för fler, så att fler får upp ögonen och öronen för denna del av vårt kulturarv.

Målgruppen är de allra yngsta via BVC och skolbarn via skolans musikundervisning samt Orsabor i alla åldrar via sociala medier.

Förslag 3: Lekotop – en hållbar lekmiljö
Skattungbyns byutvecklingsförening har ansökt om visionspeng för att skapa en hållbar och naturbaserad lekmiljö, ett lekotop i Skattungbyn. Lekmiljön byggs upp av naturmaterial som till exempel stenar, stockar, buskar för att inspirera barn till lek, rörelse och fantasi. Målet är att det blir en hållbar mötesplats som främjar spontana och lekfulla möten mellan bybor och besökande i olika åldrar.

Förslag 4: Aktiv inspirationsgård för unga
Ängklockans 4H har ansökt om visionspeng för att fortsätta ge barn och unga möjlighet att på ett inspirerande sätt stärka sina kunskaper kring hur man kan leva enkelt och hälsosamt. Målet är att skapa en hållbart självförsörjande gård dit unga kan komma för att må bra.

Förslag 5: Levande bygd för alla
Skattungbyns byutvecklingsförening har ansökt om visionspeng för att öka delaktigheten och engagemanget bland alla åldrar för en aktiv bygd. Föreningen arbetar utifrån en idé om att inte servera ett helt färdigt program för året, utan att samtala, lyssna in och genomföra arrangemang tillsammans med både barn och vuxna.

Senast uppdaterad: 17 juni 2024