Folkomröstning om vindkraft

Den 9 juni i samband med EU-parlamentsvalet kan du som är boende i Orsa kommun delta i folkomröstningen om frågan att uppföra två vindkraftsparker inom områdena Noppikoski och Jordikamäck.

Vindkraftsverk, blå himmel med moln och träd i förgrunden. Foto.

Bakgrund till folkomröstningen

Den 2 oktober 2023 beslutade kommunfullmäktige i Orsa att kommunen ska hålla en folkomröstning om vindkraft. Folkomröstningen bygger på den ansökan som företaget DalaVind lämnat in till Länsstyrelsen den 24 februari 2023 om att bygga två vindkraftsparker inom områdena Noppikoski och Jordikamäck.

Folkomröstningen kommer att hållas i samband med valet till EU-parlamentet den 9 juni 2024. Frågeställningen för folkomröstningen är ”Ska Orsa kommun tillåta vindkraftsprojekten Noppikoski och Jordikamäck?” och svarsalternativen är ja, nej eller avstår.

Alla politiska partier har lovat att respektera utfallet av den rådgivande folkomröstningen.

Vilka är röstberättigade?

För att rösta ska du ha fyllt 18 år och vara folkbokförd i Orsa kommun. Rösträtten i folkomröstningen bestäms utifrån Skatteverkets folkbokföringsuppgifter den 10 maj. Den som folkbokför sig i kommunen efter det datumet har inte rösträtt i den kommunala folkomröstningen.

Kommunens roll i Länsstyrelsens ansökningsprocess

Det är Länsstyrelsen som handlägger ärendet och beslutar om ett eventuellt tillstånd för vindkraftsetablering.

Tillstånd kan bara ges om kommunen tillstyrker det. Man brukar benämna detta det kommunala vetot, alltså möjligheten att påverka en etablering.

Kartbild över områdena kring Noppikoski och Jordikamäck där Dalavind har ansökt till Länsstyrelsen om att få bygga totalt 37 vindkraftverk i Orsa kommun.

Kartan visar områdena kring Noppikoski och Jordikamäck där Dalavind har ansökt till Länsstyrelsen om att få bygga totalt 37 vindkraftverk i Orsa kommun. Vindpark Noppikoski: Läftomäck (9 verk), Svarvhol (6 verk) och Barkberget (12 verk). Vindpark Jordikamäck (10 verk).

Det nedtonade området ligger i Ljusdals kommun där följande verk är planerade: Råberget (18 verk), Sigamägg (8 verk) och Abborrsjön (4 verk).

Ett vindkraftsbolag lämnar in en ansökan om tillstånd till miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen som ansvarar för prövningen. I ansökan får bolaget bifoga en miljökonsekvensbeskrivning av sin planerade vindkraftsetablering.

Utifrån miljökonsekvensbeskrivningen gör Länsstyrelsen en miljöprövning och beslut fattas därefter av miljöprövningsdelegationen. Kommunen får yttra sig kring etableringen som en del av Länsstyrelsens miljöprövning.

För att få tillstånd att bygga vindkraftverk krävs enligt miljöbalken att den kommun där verket ska uppföras godkänner etableringen. Kommunal tillstyrkan, ofta benämnt som det kommunala vetot, ger kommuner möjlighet att stoppa betydande ingrepp i landskap och närmiljö.

Regeringen kan, trots att kommunen inte tillstyrkt en anläggning, tillåta verksamheten om det från nationell synpunkt är synnerligen angeläget.

Orsa kommun har gett Studiefrämjandet i uppdrag att hålla en föreläsningsserie om vindkraft inför folkomröstningen. Föreläsningarna ska ge invånare i Orsa möjlighet att sätta sig in i frågor om energiförsörjning, hur vindkraft påverkar samhället utifrån flera olika perspektiv och hur en vindkraftsetablering påverkar Orsa.

Uppdraget till Studiefrämjandet – att objektivt uppmärksamma vindkraftsfrågan

Studiefrämjandet är en oberoende organisation och har inga kopplingar till politiska partier, fackliga organisationer eller religiösa samfund. I kommunens uppdrag till Studiefrämjandet finns ett tydligt krav på att föreläsningarna ska ge flera olika perspektiv på vindkraftsfrågan. Det gäller såväl urval av föreläsare och teman som att presentera olika fakta och åsikter. Som helhet ska föreläsningsserien som Studiefrämjandet erbjuder Orsaborna inför folkomröstningen vara objektiv, det innebär att olika perspektiv ska komma till tals i samma omfattning i föreläsningsserien.

De föreläsningar som anordnas får innehålla åsikter, men tonen ska vara respektfull även för dom som tycker annorlunda. Det är inte Studiefrämjandets roll att vara en plattform för debatt inom ramen för uppdraget, men föreläsningarna ska kunna ge åhörare svar på de eventuella frågor de har och ge möjlighet att skapa sig en uppfattning inför folkomröstningen.

Även skolelever på högstadiet ska kunna ta del av inspelade föreläsningar under lektionstid. Föreläsningarna som visas i skolan ska vara enkla att förstå, anpassade för elevernas förkunskaper och visa på flera olika perspektiv i frågan.

Föreläsningarna genomförs under mars - maj 2024.

Så här röstar du

Förutom att på valdagen rösta i din vallokal så kan du rösta i förtid eller med bud. Du kan också boka ett besök av ambulerande röstmottagare.

Här nedan kan du läsa om de olika alternativen:

Alla som har rösträtt får ett röstkort skickat till sin folkbokföringsadress. Röstkortet innehåller information om vilken vallokal du tillhör.

Tappat bort röstkort

Om du har tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt röstkort utskrivet, det kallas dubblettröstkort.

Du kan kontakta oss, Valmyndigheten eller Länsstyrelsen för att få ett dubblettröstkort.

Röstkort - Valmyndigheten Länk till annan webbplats.

Orsa är uppdelat i fem valdistrikt; västra, östra, södra, mellersta och Skattungbyn-Kallmora. Det står på ditt röstkort vilken vallokal du tillhör.

Du som röstar på valdagen ska gå till din vallokal:

  • Västra: Hansjö bygdegård
  • Östra: Orsaskolan
  • Södra: Folkparken Skeer
  • Mellersta: Kommunhuset
  • Skattungbyn-Kallmora: Skattungbyns bystuga

Vallokalerna är öppna klockan 8–21.

Under nedanstående tider kan du mellan 22 maj–9 juni förtidsrösta i kommunhuset:

  • Tisdag, onsdag och fredag klockan 12. 00–16.00
  • Måndag och torsdag klockan 12.00–19.00
  • Lördag och söndag klockan 10.00–13.00
  • På valdagen den 9 juni 2024 klockan 8.00–21.00

Obs! 6 juni (nationaldagen) klockan 10.00–13.00.

Läs mer om förtidsröstning på valmyndighetens sida:
Förtidsrösta – Valmyndigheten Länk till annan webbplats.

Då kan du antingen rösta via eget bud eller boka en ambulerande röstmottagare.

Rösta via bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen.

Du kan rösta med bud av följande anledningar:

  • sjukdom
  • funktionsnedsättning
  • intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt
  • om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du budrösta med hjälp av lantbrevbäraren.

När du budröstar behöver du ett vittne och särskilt material för att rösta.
Rösta med bud - Valmyndigheten Länk till annan webbplats.

Om du vill vara bud

Om du vill hjälpa en närstående kan du vara bud. Det som krävs för att vara bud är att du har fyllt 18 år och kan visa upp en ID-handling när du lämnar in budrösten.

Boka en ambulerande röstmottagare

Om du inte kan ta dig till en vallokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan vi ordna med en ambulerande röstmottagare. Röstmottagaren kommer till ditt hem eller till en annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Vi erbjuder inte någon valskjuts.

Kontakta oss om du vill rösta med bud eller boka en ambulerande röstmottagare på telefon 0250-55 21 00.

EU-valet 2024

Den kommunala folkomröstningen om vindkraft görs i samband med EU-parlamentsvalet den 9 juni.

Läs mer om EU-valet här.

Senast uppdaterad: 11 mars 2024