Kulturhistoria, kulturarv

De spår som tidigare generationer lämnat efter sig brukar vi kalla för kulturarv. Det kan vara byggnader och miljöer, men också till exempel språk, kunskap och traditioner.

Män i Slipstensgruvorna i Mässbacken

Sandstensbrott i Orsa omkring år 1906.

Orsa kommun har en rik kulturhistoria och ett omfattande kulturarv som ger oss vår speciella identitet. Människor levde i våra trakter redan på stenåldern, alltså för 8 000 – 10 000 år sedan. I Skattungbyn påträffades våren 2020, människoben som visade sig vara omkring 9000 år gamla. Det är därmed det äldsta fyndet i i Dalarna och även exceptionellt i ett Skandinaviskt perspektiv.

Det finns många kulturhistoriska miljöer att upptäcka. De är viktiga att vårda och bevara - men också att använda och uppleva.

Några kulturhistoriska miljöer i Orsa

Orsa skans

Del av ett försvarsverk som började byggas 1657, under Karl XI:s tid. Skansen skulle hindra norska anfall från Härjedalen. Skansens vallar och skyttegravar är fortfarande fullt synliga, även om fortifikation (befästningsverk) sedan länge är borta.

Slipstensbrotten

Slipstensbrotten och slipstensmuseet ligger i Mässbacken i Kallmora by, 11 kilometer från Orsa Centrum. Regelbunden sandstensbrytning har bedrivits här minst sedan 1500-talet. Med ett generöst tänkande skulle det kunna vara ett av Sveriges äldsta industriminnen. Brynen från gruvorna har nämligen återfunnits i lämningar från vikingatiden.

Läs mer om Slipstensbrotten och museet på:
Orsa slipstensförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Orsa kyrka

I första hand en gudstjänstlokal, men också ett historiskt monument med sitt sandstensgolv där bomärkena från de gårdar som bistod med materialet fortfarande syns, med kungaporträtten, med fingeravtrycken från 1300-talet i det handslagna teglet i pelarna. I kyrkan finns även ett tornmuseum.

Orsa Finnmark

På 1600-talet uppmuntrade Karl den XI sina finska undersåtar att bryta mark, bland annat i skogarna norr om Orsa. Kungen hade två syften - att faktiskt bruka marken - men också att skapa en buffert mot danskarna som styrde i Jämtland och Härjedalen. Orsa Finnmark är fylld av minnen från de finska bosättarna.

Skräddar-Djurberga fäbod

En gammal fäbodmiljö norr om Orsa som är ett populärt utflyktsmål sommartid. Här passerar Siljansleden. Orsa-Skattunge Hembygdsförening arbetar för att hålla fäboden levande.

Orsa Hembygdsgård

Strax söder om Orsa, vid väg E45, finns Orsa Hembygdsgård med hitflyttade hus som visar vår byggnadskultur i timmer.

Senast uppdaterad: 1 december 2022