Resultatet av 2023 års medborgarundersökning är klart

Orsa kommun kliver fram med stora steg gällande arbetet med att förbättra integration och delaktighet av människor i samhället.

En person håller i en ipad. På bilden finns illustrationer med olika glada och sura gubbar som ska visa hur nöjd man är i olika frågor. Foto/illustration.

Årligen får Orsa kommuns invånare tycka till om kommunen och dess verksamheter i Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning. Enkäten innehåller olika frågeområden, till exempel ”skola och omsorg”, ”trygghet i samhället” och ”klimat-och miljöarbete”.

Medborgarundersökningen är framtagen tillsammans med kommuner och SKR för att mäta attityder om kommunen och ger en bild av hur kommunens invånare ser på sin kommun och ger deltagarna en möjlighet att tycka till. Resultatet är ett viktigt verktyg i kommunens förbättrings- och förändringsarbete.

Medborgarundersökningen är en urvalsundersökning. Bland kommunens invånare som var 18 år eller äldre skickades enkäten till ett slumpmässigt urval på 1 008 personer. Totalt svarade 326 personer, det motsvarar en svarsfrekvens på 33 procent (totalt för riket 35,5 procent).

En risk med urvalsundersökningar är den osäkerhet som kan uppstå då vi inte studerar hela populationen (alla Orsas invånare), därför är nyckeltalsvärden från den här typen av undersökningar endast uppskattningar av faktiska värden och statistiken behöver tolkas med viss försiktighet.

En trygg kommun

Orsaborna upplever att det är tryggt i Orsa kommun. 86 procent känner sig trygga utomhus när det är mörkt ute, förra året var resultatet detsamma. Genomsnittet för kommuner i Sverige ligger på 76 procent.

Oron för att bli utsatt för hot och trakasserier på nätet och identitetsstöld har ökat, men ligger i linje med resultatet från Sverige totalt.

Hela 96 procent tycker att Orsa är en mycket bra eller ganska bra kommun att bo i. 66 procent skulle rekommendera andra som inte bor i kommunen att flytta hit.

Kollektivtrafiken har en del att önska

Det finns stor förbättringspotential i kollektivtrafiken när det gäller turtäthet. Resultatet visar att frågan är mycket viktigare för Orsabor än boende i övriga Sverige.

Angående möjlighet att på ett enkelt sätt använda kollektivtrafiken för vardagliga resor eller fritidsaktiviteter har betyget blivit bättre, men jämfört med hela Dalarna och Sverige totalt så tyder resultatet på att Orsaborna har sämre förutsättningar till att åka kommunalt.

Kommunens verksamheter

82 procent anser att kommunen sköter sina verksamheter på ett bra sätt, det är en liten minskning från förra året då andelen var 84 procent. 2021 var resultatet 87 procent.

Hämtning av hushållsavfall får fortsatt bra betyg, något lägre resultat för utbudet av platser för förpackningsåtervinning. Snöröjning av gator och vägar har också fått sämre betyg. Skötsel av naturområden i kommunen har fått lite bättre.

Skola och omsorg får fortsatt godkänt betyg. Socialtjänstens stöd och hjälp till utsatta personer har gått ner och är lägre än hela Dalarna och Sverige totalt. Betyget på äldreomsorgen i Orsa har ökat sen förra året och är avsevärt högre än hela Dalarna och Sverige totalt

Många är nöjda med kommunens bibliotekutbud, både vad gäller böcker och aktiviteter. Resultaten har ökat angående utbudet av platser för både unga och äldre att träffas på och är högre än hela Dalarna och Sverige totalt. Det lokala kultur-och nöjeslivet i kommunen och Kommunens arbete för att främja det lokala kulturlivet har också ökat avsevärt.

Information och inflytande

51 procent av de svarande upplever goda möjligheter till att kunna vara med och påverka inom de kommunala verksamheterna, 45 procent att kunna påverka politiska beslut och 47 procent att aktivt kunna delta i arbetet med utveckling av kommunen. Betygen är avsevärt bättre än hela Dalarna och Sverige totalt.

Det är en positivt att fler och fler Orsabor upplever att man kan vara med och påverka de kommunala verksamheterna och delta i utvecklingen av kommunen. Vi håller på att utveckla arbetet med invånardialoger och jag tror även att visionspengen kan bidra till upplevelsen att man kan påverka utvecklingen. Ett samhälle där människan känner sig inkluderad är ett bättre samhälle. Det är det vi strävar efter och det är i andan av visionen Orsa 2050, säger Henrik Göthberg, verksamhetschef service och utveckling.

Orsa kommun har fram till 2025 ett politiskt uppdrag att förankra invånardialoger på temat inkludering. Betyget på kommunens arbete med att förbättra integration och delaktighet och ökad tolerans för människors olikheter har ökat de senaste mätningarna. Kommunens inkluderingsarbete handlar om att ge förutsättningar för ett inkluderande Orsa där alla människor, oavsett bakgrund eller förmåga, har möjlighet att delta och känna sig delaktiga.

Invånardialogerna med fokus på inkludering ska öka möjligheterna till delaktighet i de frågor som berör invånarna samt öka känslan av tillhörighet till platsen Orsa kommun och samhället i stort. Kommunen jobbar med att kartlägga faktorer som bidrar till inkludering. Underlaget ska ligga till grund för kommande dialoginsatser.

Senast uppdaterad: 16 februari 2024