Nyheter från kommunstyrelsens sammanträde 15 april 2024

Publicerad: 15 april 2024 Uppdaterad: 22 april 2024

Årsredovisningen för 2023, inriktningsbeslut för väg till Löva strand och avtal för bygdepeng vid vindkraftsetablering. Det är några av frågorna som var uppe på kommunstyrelsens agenda.

Närbild på några tussilago som tittar fram. Foto.

För att kunna komma i gång med utvecklingen av bostadsområdet Löva strand måste beslut fattas om var anslutningsvägen till området ska dras. Inriktningsbeslutet är att dra en helt ny vägsträcka för att klara kraven på trafiksäkerhet, framkomlighet och bärighet.

För kommunens fortsatta utveckling det viktigt att skapa fler bostäder. Orsas översiktsplan och Kommunplan 2024 beskriver att det ska byggas bostäder i området mellan Styversbacken och Löva båthamn, området planeras heta Löva strand. För att komma i gång med planeringen måste kommunen se över vägen som leder till området. En undersökning som företaget AFRY gjorde förra året visar att den nuvarande anslutningsvägen är i för dåligt skick för att klara ökad trafikbelastning.

En invånardialog har genomförts under tidsperioden november 2023 till februari 2024. Där har två alternativ presenterats, dialogen har inneburit att ett av förslagen justerats och förordas av arbetsgruppen.

Läs mer om förslaget här

Alternativ B, som kommunstyrelsen beslutade om på mötet den 15 april innebär att en helt ny anslutningsväg dras. Vägen kommer nu att tas med i detaljplaneprocessen vilket innebär ytterligare tillfälle för samråd och granskning.

Om det blir ett ja till vindkraftsetablering i folkomröstningen i juni ska företaget DalaVind betala tillbaka en del av vinsten till bygden. Det kommer göras genom att kommuninvånare kan söka medel för projekt eller gemensamma anläggningar.

​För att klargöra förutsättningarna för ersättning till lokalsamhället har kommunen i dialog med DalaVind tagit fram ett förslag till avtal avseende bygdepeng.

Kommunstyrelsen beslutade under mötet den 15 april att godkänna avtalet som börjar gälla om det blir ja i folkomröstningen om vindkraft den 9 juni.

Här kan du läsa mer om bygdeavtalet

Kommunen redovisar ett överskott på 22 miljoner kronor för 2023, det är 15 miljoner mer än budgeterat. Anledningen är ökade skatteintäkter och ränteintäkter samt att de finansiella placeringarna stigit i värde. Resultatet för hela kommunkoncernen, alltså inklusive de kommunala bolagen, är 25 miljoner kronor för 2023.

I årsredovisningen följer kommunen upp sina mål, uppdrag och sin budget. I kommunplanen för 2023 fanns tio övergripande mål som utgår ifrån kommunens vision Orsa 2050. Av de tio målen är måluppfyllelsen god för fem av målen, godtagbar för tre av målen och för två av målen bedöms måluppfyllelsen som ej godtagbar. Samtliga ekonomiska mål för koncernen och kommunen är uppfyllda i årsbokslutet 2023.

Kommunstyrelsen beslutade att godkänna årsredovisningen som nu skickas till revisorerna för granskning och sedan för slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige.

Här kan du läsa mer om årsbokslutet

Senast uppdaterad: 22 april 2024