Nyheter från kommunstyrelsens möte 11 mars 2024

Publicerad: 15 mars 2024 Uppdaterad: 9 april 2024

Planerad utrivning av Stordammen, anpassad grundskola för årskurs 1-3 i Orsa från och med 2025 och färre skolklasser vid minskat elevunderlag. Det är några av besluten som fattades på kommunstyrelsens sammanträde måndagen den 11 mars.

En hand håller i en ordförandeklubba. Foto.

Kommunstyrelsen beslutade att gå vidare med planen att riva ut Stordammen. Dammen ligger cirka tio kilometer nordöst om Skattungbyn.

Stordammen är en före detta flottningsdamm som kommunen tog över 1974. Stordammen används inte för elproduktion och en förstudie om utrivning av dammen genomfördes under förra året utifrån att kommunen ser över verksamhet och ekonomi i utredningar som kallas Framåtblick Orsa. Här kan du läsa mer om Framåtblick Orsa.

Förstudien landade i fyra olika förslag om hur Stordammen ska förvaltas. Kommunstyrelsen beslutade att jobba vidare med ett förslag som bygger på att Stordammen rivs ut. Åtgärden går hand i hand med Sveriges miljömål om "Levande sjöar och vattendrag". Många växt- och djurarter är beroende av att vattendrag får flöda fritt och att vattenståndet kan variera naturligt. Det mest kostnadseffektiva och det som ger mest naturvårdsnytta är att skapa fria vandringsvägar genom utrivning av dammar och andra hinder. En total utrivning bedöms dessutom långsiktigt vara mer ekonomiskt hållbart än att låta dammen vara kvar eftersom driftskostnaderna för dammen är betydande.

Tidsplan för projektet

Innan utrivning kan genomföras behöver en miljöprövning genomföras som sedan prövas av mark- och miljödomstolen. Tidplan för genomförandet är att under 2024 ansöka om bidrag hos Länsstyrelsen och upphandla projektledare, projektstart 2025 och utrivning preliminärt 2026.

Siljansleden passerar idag över dammen och en ny passage behöver ordnas vid utrivning.

Kostnader för utrivningen uppskattas till strax under 2 miljoner enligt förstudien. Därutöver tillkommer kostnad för extern projektledare som uppskattas till cirka 300 000 kr.

Antalet elever som börjar skolan väntas minska de kommande åren. För att kunna ha kvar alla skolor i kommunen har kommunstyrelsen beslutat att det utifrån aktuellt elevunderlag är möjligt att starta förskoleklasser i enbart två av de tre skolorna de kommande åren. Det skulle innebära att det bara blir två paralleller av årskursen även när eleverna fortsätter till låg- och mellanstadie.

Under 2023 genomförde verksamhetsområde Lärande en utredning som visar att antalet elever som börjar förskoleklass blir färre de kommande åren. För att kunna vara flexibla om det skulle flytta in fler barn än planerat och för att de tre F-6 skolorna i kommunen ska finnas kvar så kommer det bli möjligt att fatta beslut om att starta förskoleklasser i endast två av de tre skolorna. Är det flera år i följd som endast två förskoleklasser startas, så turar de tre olika skolorna om att starta klasser.

Principbeslutet innebär också att det är utskottet för lärande som inför nästkommande läsår fattar beslut, utifrån elevunderlag, om det inför skolstart blir två eller tre förskoleklasser.

Elever i anpassad grundskola i årskurs 1-3 föreslås från och med nästa höst kunna gå i skola i Orsa, i stället som för nu i Mora. Slutgiltigt beslut fattas av kommunfullmäktige den 8 april.

Anpassad grundskola är den skolform som tidigare kallades särskola. Antalet elever i kommunen som är i behov av anpassad grundskola beräknas öka de kommande fem åren. I dagsläget går elever som har behov av anpassad grundskola i Mora. Under 2023 har utskottet för lärande undersökt möjligheterna att starta upp egen verksamhet för årskurs 1-3 i Orsa. De elever som redan är inskrivna i Mora beräknas gå kvar där om inget annat önskas.

  • Det finns personal med erfarenhet inom kommunen som gör det möjligt att bemanna anpassad grundskola, förslaget är att verksamheten ska finnas på Bergetskolan.
  • Elevunderlaget är tillräckligt stort, och kostnader för elever i den anpassade grundskolan beräknas öka de närmaste fem åren. Genom att ha anpassad grundskola i egen regi beräknas prognosen bli en kostnadsbesparing på 3 miljoner under en femårsperiod.
  • Genom att ha en anpassad grundskola i egen regi för årskurs 1–3 stärks närhetsprincipen för elever och vårdnadshavare, skolan kommer kunna skapa en inkluderande och givande lärmiljö för eleverna.

Prognosen är beräknad endast fem år framåt, eftersom barn med en eventuell intellektuell funktionsnedsättning oftast får sin diagnos först i tidig skolålder. Det medför att en långsiktighet gällande elevunderlag i den anpassade grundskolan är svår att beräkna.

För att kunna genomföra en grundlig planering, utifrån bland annat elevbehov, personalkompetens, lokaler och tillsättande av rektor föreslås verksamheten starta höstterminen 2025.

Revisionsbyrån KPMG har genomfört en granskning av Orsa kommuns hantering av föreningsbidrag på uppdrag av kommunens revisorer. Resultaten pekar på brister i rutiner och intern kontroll.

Syftet med granskningen har varit att bedöma om kommunstyrelsen har ändamålsenliga rutiner och en tillfredsställande intern kontroll avseende handläggningen av föreningsbidrag. Den samlade bedömningen från KPMG utifrån granskningens syfte är att rutinerna för föreningsbidrag inte är ändamålsenligt utformade och att den interna kontrollen avseende handläggningen inte är tillräcklig. Utifrån resultatet rekommenderas kommunstyrelsen att:

  • Revidera policyn för föreningsbidrag utifrån noterade otydligheter.
  • Tydliggöra ansökningskriterier och tillse att dessa säkerställer en likvärdig bedömning.
  • Ta fram rutiner för handläggning av föreningsbidrag och säkerställ att dessa inkluderar kontroller av föreningarnas verksamhet för att säkerställa att bidragen används till angivet ändamål enligt ansökan.
  • Säkerställa att samtliga inkomna ansökningar innehåller de underlag och uppgifter som efterfrågas innan beslut om bidrag tas.
  • Upprätta tydliga krav

Vad händer nu?

Den befintliga föreningsbidragspolicyn för Orsa kommun kommer att revideras under 2024 och kompletteras med rutiner för handläggning. Föreningsbidragen ansöks från och med 2022 digitalt genom Föreningsportalen. I Föreningsportalen kommer ansökningskriterier att
förtydligas för att säkerställa att samtliga inkomna ansökningar innehåller de underlag och uppgifter som efterfrågas för en likvärdig bedömning. Krav på återrapportering kommer att ske via Föreningsportalen och uppföljning kommer även göras genom information i utskottet för samhälle och platsbesök.

Kommunstyrelsen fattade beslut om att ställa ut detaljplanen för sydöstra Grönklitt för samråd. Det innebär att detaljplanen ställs ut för att samla in synpunkter från allmänheten. Samrådet startar den 20 mars, då hittar du samrådshandlingar här på orsa.se eller i kommunhuset i Orsa på Parkgatan 1.

Här kan du läsa mer om ärendet

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och ville bordlägga det i väntan på nytt planprogram.

För att bidra till en hållbar avfallshantering med minskad klimatpåverkan har kommunen tagit fram en kretsloppsplan. Planen anger bland annat att Orsa kommun år 2030 ska minska mängden avfall med 25 procent och minska mängden avfall till förbränning med 50 procent.

Kommunstyrelsen beslutade att godkänna förslaget om ny kretsloppsplan. Slutgiltigt beslut om planen fattas av kommunfullmäktige den 8 april.

Läs mer om den nya planen här.

Köket på Lillåhem ska totalrenoveras. Renoveringen är planerad sedan länge då Lillåhems kök är tänkt att bli tillagningskök för det nya särskilda boendet Slipstenen. Men renoveringen måste nu tidigareläggas då fukt och mögel upptäckts i köket.

Kommunstyrelsen beslutade att gå vidare med projektering och kalkylarbete.

Här kan du läsa mer om köket på äldreboendet Lillåhem

Senast uppdaterad: 9 april 2024